El Ple va encetar un debat sobre el futur de l’Escola Bressol La Petjada i la manera d’adequar-la a la creixent demanda

L’Escola Bressol La petjada i les places que s’ofereixen al poble per a infants de 0 a 3 anys va ser un dels temes més rellevants i que van portar més debat al Ple d’ahir al vespre. Tot plegat es va iniciar amb una pregunta del grup Junts per Arenys de Munt on bàsicament es qüestionaven si la solució de canvis d’estança que ha proposat el centre és la més adequada, i si s’ha intentat reobrir el servei privat de llar d’infants La Caseta Amagada per poder donar servei a les famílies que es quedin sense plaça a La Petjada. També preguntaven si la Petjada es pot ampliar, i si s’està planificant el futur de l’equipament ara que està pujant la natalitat i el govern català implanta progressivament la gratuïtat dels cursos d’escola bressol. Qui ho plantejava era Vicky Devesa Jorge, regidora de Junts

La regidora d’Educació, Tònia Vila Paituví, va aclarir que només hi ha hagut més preinscripcions que places demanades a la franja dels mitjans, i no va ser així ni en el cas dels nadons on encara queden 12 places lliures, ni en el dels més grans, on sobren 6 places a hores d’ara, i això que el curs serà gratuït. Durant el període de matrícula si que s’ha vist que hi ha famílies interessades en obtenir plaça a estances de nadons però són infants que no tenen les 16 setmanes de vida mínimes que es demanen per a poder entrar. Algun fins i tot encara no ha nascut. Vila va aclarir també que hi ha estances a La Petjada que estan validades pel Departament per acollir infants de diverses edats i compleixen la ràtio d’infants per aula i d’infants total al conjunt de l’equipament. Per tot plegat va exposar que la solució aportada des de la direcció del centre és la més adequada i la que soluciona més problemàtiques, sempre complint amb totes les normatives vigents

Referent a una possible ampliació de l’equipament, la regidora va explicar que un pic de natalitat no vol dir necessàriament una tendència, i que fer més gran l’equipament és inviable a curt termini per tota la tramitació que requereix un fet així. I recorda que no estem parlant d’un ensenyament obligatori i per tant no tenen l’obligació de garantir plaça

Qui va respondre a Junts referent a si s’ha parlat o no amb La Caseta Amagada va ser l’alcalde, Josep Sánchez i Camps. Va explicar que estan disposats a subvencionar activitat privada i emprenedora en projectes educatius a l’etapa de 0 a 3 anys quan algú els vulgui tirar endavant. I si la demanda queda curta cada any, ja es plantejarà una ampliació de llar d’infants, però fent-ho ben fet, sense improvisació.

Un cop acabat el Ple va intervenir des del públic un veí, Jaume Puig, que recentment ha tingut un nadó i no té garantida ara mateix una plaça a l’Escola Bressol La Petjada per quan hi hagi de portar la seva criatura. Hi intervenia en nom d’altres famílies en aquesta mateixa situació, famílies que han tingut infants nascuts a finals del 2021, a principis del 2022 o que tindran naixement en el que queda d’any. Va exposar que hi hauria d’haver algun sistema per poder preinscriure infants que encara no han nascut o que tenen menys de 16 setmanes perquè els pares ja saben si els voldran portar a la llar d’infants o no quan sigui el moment.

Puig va argumentar que caldria més oferta de places i que no hi hagués només una escola pública, ja que això comporta problemes a les famílies, que s’inscriuen abans, i paguen abans del que voldrien per por a no tenir plaça més endavant

La regidora es va comprometre a parlar-ne al consell escolar de l’octubre per a poder trobar alguna solució.

En una altra pregunta, el PSC va demanar que es facin activitats durant l’estiu i casals de cara a l’any vinent per a infants de 0 a 3 anys. Des de l’àrea d’Educació es va respondre que això es podria plantejar quan tots els nivells siguin d’escolarització gratuïta i el juliol fos un mes complementari. La regidora Vila va respondre que tampoc hi ha hagut demanda per a fer un casal d’estiu per a infants de 0 a 3 anys, però que si hi ha una gran demanda en algun moment s’ho plantejarien. Però també apuntava que si hi hagués un casal d’estiu es dificultaria la fase de familiarització que és tan important en aquesta etapa educativa.

La resta del Ple, la part dispositiva, es va aprovar tota per unanimitat.

Tal com vam explicar ahir, eren l’aprovació de la delimitació del terme entre Arenys de Munt i Sant Vicenç de Montalt. Tots els grups hi van votar a favor. Igual que la pròrroga de la gestió de la deixalleria encarregada a GUSAM, després de rebre les competències que han delegat en el nostre municipi els ajuntaments de Sant Iscle i Arenys de Mar. La pròrroga, aquest any, no es fa per 12 mesos sinó per 16, per no fer coincidir el final amb les Eleccions Municipals i l’entrada de nous governs municipals.

Per altra banda també es va aprovar la recuperació d’ofici de l’ús públic del camí del fondo de la Casa Nova. L’alcalde va explicar al Ple la situació que va generar la controvèrsia veïnal sobre si es pot passar o no per aquell camí.

El Punt es va aprovar per unanimitat, i ara el propietari té 10 dies per retirar els obstacles que impedeixen el pas pel camí.