El Ple va aprovar una modificació de crèdit de 280.000€, dels quals 15.000€ són per la Festa Major de Sant Martí

El punt més desatacat i important del Ple va ser una nova modificació de crèdit, per un valor de 280 mil euros, que es va entrar per urgència per no haver d’esperar al mes d’octubre a fer-la. És una modificació amb molts punts de caràcter tècnic que es pot dividir en tres blocs: energia elèctrica uns 63.000 euros, joventut amb 24.000 euros, i la cobertura al conveni amb el Consell Comarcal en Serveis Socials, que són 71.000€. S’hi inclouen també temes d’acció social per garantir mínims vitals a veïns que ho necessiten, com la distribució d’aliments, i una ampliació al servei de la residència Verge del Remei, fins a 90.000€ i 20.000€ per renovar mobiliari, entre altres. Uns 4.000€ són per pagar l’SGAE, i una partida que va ser de les més criticades per l’oposició van ser 15.000€ per a la festa major de Sant Martí. L’alcalde va dir que es tracta d’apujar el llistó de la Festa Major i portar activitats i espectacles d’alt nivell

I a partir d’aquí, novament l’oposició va tornar a dir el mateix que ha dit cada vegada. Que cada modificació és un calaix de sastre on s’hi inclouen masses coses, molt diferents, i poden estar d’acord amb algunes i no amb unes altres i mai hi poden votar a favor ni en contra.

La CUP hi va votar en contra sobretot pels tempos que hi ha hagut a l’hora de valorar la proposta del govern. L’exposició la va fer el regidor de la CUP, Guiu Muns Roura.

Des de Junts per Arenys de Munt es van queixar de l’hora a la qual els havien fet arribar la informació, exposant que van sentir-ho abans per la ràdio. I igual que la CUP, estaven d’acord amb algunes partides però tenien dubtes amb altres com la de Festa Major. Per mostrar rebuig amb les formes de com el govern ha gestionat la modificació, es van abstenir. Ho explicava el regidor Santi Morell Capellera

El PSC també es va queixar del mateix, del retard en rebre la documentació i del calaix de sastre on hi ha partides molt diferents barrejades

L’Alcalde va dir que entenia que aquestes no són les formes ni les maneres de fer, i que també hi votaria en contra si estigués a l’oposició, però per responsabilitat com a alcalde ha hagut de tirar pel dret i fer-ho a corre-cuita per evitar un problema major a l’octubre i novembre.

De tota manera, més enllà de les formes, Sánchez va dir que li criticarien igual la modificació per aspectes polítics, com la decisió d’ampliar els diners per Festa Major i fer-la més lluïda. Es fa perquè ens ho podem permetre.

L’oposició va poder tornar a prendre la paraula, i la regidora Castillo, del PSC, va dir que estaria disposada a fer un altre Ple només per debatre bé la modificació de crèdit un cop l’haguessin pogut estudiar, i fer-ho sense cobrar per assistir-hi. Coincideix amb la importància de les festes, però veu a venir la crisi i l’augment de la demanda a Serveis Socials, cosa que fa que no sigui moment d’ampliar diners en festes. Junts es va mostrar a favor de les festes, però quan hi ha tantes necessitats, cal donar una explicació del perquè es posen més diners, per entendre l’augment de despesa. El PSC va demanar que dels 15.000€ en festes se’n donessin part als geganters per poder fer les dues figures de goma dels gegants, ja que de moment només en podran fer un membre de la parella.

A tot plegat hi va donar resposta el regidor de Festes, Abel Coll. Va dir que el pressupost de festes és molt petit i que si no es fan festes també hi ha molta gent que viu de la cultura que deixa d’ingressar diners i ho passa malament. Va destacar que per sant Martí vindrà un grup infantil que costa 6.000€ i que està al capdamunt del panorama musical català.

Al final, doncs, la modificació es va aprovar amb els set vots del govern, l’abstenció de junts, i els vots en contra del PSC i la CUP.

Carregadors elèctrics a la via pública per iniciativa privada

Un dels primers punts que va ser destacat al ple d’ahir, que era l’ordenança per deixar posar a l’espai públic carregadors elèctrics per a vehicles, sorgits de la iniciativa privada, amb condicions i llocs determinats. Ho exposava al Ple el regidor d’Espai Públic, Àngel Castillo Vallcorba

Junts per Arenys de Munt es va abstenir perquè va dir que l’ordenança és poc específica i poc acotada, però estan totalment a favor de facilitar la mobilitat sostenible amb vehicle elèctric. Ho explicava la regidora Roser Moré Collet

El PSC també es va abstenir en aquest punt. La regidora Vanesa Muñoz Fernandez es va expressar en termes molt similars que Junts, compartint la reflexió. Tot el que no queda clara  l’ordenança pot ser un focus de problemes futurs i obre la porta a que es faci una mala gestió dels punts de càrrega

La CUP hi va votar a favor i va demanar que més endavant s’hi pugui incorporar la idea de fer carregadors que creïn l’electricitat només amb energia solar.

Des del govern es va admetre que l’ordenança té punts millorables i es pot aprofitar el mes en exposició pública per fer-hi al·legacions i millorar-la. Ho comentava l’alcalde, Josep Sánchez i Camps

L’oposició va demanar que per a properes ocasions el govern faciliti la informació abans a la resta de partits i poder-hi fer aportacions abans del ple, poder-hi votar a favor, i no haver de fer les al·legacions després, sobrecarregant els tècnics municipals.

Actuació UA7

El punt de caràcter tècnic per aclarir la interpretació de la bonificació de l’IBI en les instal·lacions d’aprofitament tèrmic es va aprovar per unanimitat, igual que la modificació dels límits de despesa plurianual en el conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Maresme i l’Ajuntament d’Arenys de Munt en matèria de serveis socials. Tots els grups hi van votar a favor, però el PSC va criticar que no havien rebut la informació amb prou temps per estudiar-ho i analitzar-ho correctament i per això van exposar un seguit de dubtes i preguntes al mateix Ple.

També es va aprovar per unanimitat el punt cinquè, per liquidar l’encàrrec que es va fer a GUSAM perquè gestionés la Unitat d’Actuació 7. L’alcalde va exposar la cronologia dels fets

Tots els grups hi van votar a favor.

Moció d’ERC a favor de l’amnistia i l’autodeterminació

També es va aprovar la moció que va presentar ERC a favor de l’autodeterminació i l’acord social per l’amnistia. Ho va exposar la portaveu d’Esquerra, Tònia Vila Paituví.

Com era previsible, els grups independentistes van donar suport a la moció, però no ho va fer el PSC, cosa que també era previsible. L’argument era el mateix que han esgrimit en altres ocasions, que al Ple de l’Ajuntament no s’hi haurien de debatre qüestions d’àmbit nacional, estatal o autonòmic, per no enterbolir la bona convivència al poble entre veïns que discrepen políticament.