El Ple aprova una extensa modificació de crèdit només amb el suport del govern, i la resta de punts per unanimitat

Ahir hi va haver Ple Municipal. Va durar unes dues hores i mitja entre la part dispositiva i els precs i preguntes i l’únic punt que no va tenir unanimitat va ser la modificació de crèdit. La resta tots aprovats amb 12 vots a favor, que ahir eren tots, ja que faltava el regidor de Junts Santi Morell Capellera.

La modificació de crèdit número 9 d’aquest exercici va ser defensada per l’alcalde i regidor d’Economia, Josep Sánchez i Camps. Tal com va explicar a la informació prèvia, la modificació servirà per complementar partides que es van retallar al Pressupost 2022, i per comprar el terreny privat de Can Globus on s’hi podrà fer una residència geriàtrica més gran i pisos de lloguer social. És una modificació d’un milió i mig d’euros.

Sánchez va detallar algunes de les actuacions que es podran fer gràcies a aquesta modificació de crèdit, que són moltes i molt variades, i els convidem a escoltar-ho a la gravació del Ple, per saber-ne el detall concret.

I a partir d’aquí, el dia de la marmota. Els partits a l’oposició s’hi van abstenir perquè en una modificació tan gran, on hi ha tantes qüestions i tan diferents, sempre n’hi ha que hi estan a favor i altres en contra, i com que s’ha de votar la totalitat i el conjunt, no poden votar ni que si ni que no.   Qui primer va parlar va ser la regidora de JuntsxAdM, Roser Moré Collet. Va repassar algunes partides que veuen bé i altres que no tant. Va anar més enllà i va acusar el govern de mala planificació del Pressupost, i dient que és poc rigorós justificar les modificacions de crèdit que s’han fet, de fins a 4 milions d’euros, per suplementar una retallada inicial del Pressupost per culpa de l’impost de plusvàlues, que va ser sols de 400.000€.

Per part del PSC va parlar la regidora Àngels Castillo Campos, que també va dir que no s’han previst bé les despeses. Com Junts, tampoc veuen bé que s’esgoti la pràctica totalitat del romanent que té l’Ajuntament de l’any passat en aquesta modificació, ja que no hi haurà diners disponibles per fer front a qualsevol eventualitat que pugui passar d’aquí a final d’any. I el seu vot, i l’explicació, la de sempre. No es pot votar en conjunt una proposta tan àmplia, i amb poca explicació per part del govern.

I la CUP també es va abstenir. Demanen que el govern faci pressupostos realistes i acurats a la realitat i no posant molts diners a algunes partides per quedar bé de cara a la galeria sabent que no hi ha recursos humans per gastar el que es preveu. Troben encertat aprofitar l’ocasió de comprar el terreny de Can Globus. També va demanar que es faci un procés participatiu per decidir què hi haurà ornamentant la nova rotonda d’entrada del municipi. Al seu regidor, Guiu Muns Roura, li va semblar que la resta de partits estan ja fent campanya electoral perquè queda menys d’un any per les Eleccions.

L’alcalde va agrair els vots d’abstenció de l’oposició. Però va dir que és mentida que el govern no escolti l’oposició i que si no n’han parlat és perquè els partits de l’oposició no han contestat a l’oferiment que els va fer per comentar la modificació.

Sánchez també va dir que no quedarà poc romanent a la caixa aquest 2022 ja que s’hi incorporarà el pagament que ha de fer Sorea a l’Ajuntament, que està previst però no ho han contemplat per si la qüestió s’allarga més del compte.

Dels punts aprovats per unanimitat hi havia qüestions destacades com l’aprovació del Pla Únic de Protecció Civil Municipal. N’hi diuen el DUPROCIM. Ve a ser un pla que regula com s’han de gestionar al poble situacions d’emergència de tots els tipus, com incendis, inundacions, ventades, terratrèmols, onades de calor i fred, brots de malalties transmissibles i altes concentracions de persones. És un pla que s’haurà de revisar cada quatre anys i actualitzar-lo quan hi hagi canvis de persones que anomena el Pla. Ho va explicar el regidor de Seguretat Àngel Castillo Vallcorba.

Els grups a l’oposició hi van votar a favor.

El punt tercer era una delegació de competències al Consell Comarcal del Maresme per afegir-se a la compra agregada d’electricitat i gas i que el subministrament d’energia sigui més barat i fàcil que fent el contracte individualment. Tothom hi va votar a favor perquè és beneficiós per Arenys de Munt. Junts i CUP, però, comentant que el Consell Comarcal hauria de contractar l’energia a empreses catalanes i verdes i no a les grans companyies clàssiques de subministrament. El govern també ho voldria així.

Al Ple també es va aprovar que l’any que ve, el 2023, a Arenys de Munt serà festiu el dilluns 17 d’abril, per al festa del Remei, i el 10 de novembre, vigília de Sant Martí, que és divendres.

I el darrer punt de la part dispositiva i també aprovat per unanimitat era la petició perquè Arenys de Munt tingui, al CAP, almenys una infermera pediàtrica que atengui els infants que estan sans però han de fer-se les revisions rutinàries i posar vacunes, i que hi estigui a jornada completa. Una petició de mínims que es fa sense renunciar en cap moment a l’aspiració que retorni el servei de pediatria sencer. La proposta la va llegir el regidor de la CUP ja que el text partia d’una moció de la seva formació que s’ha transformat en proposta del Ple.

La resta de partits hi van votar a favor i van tornar a demostrar que en aquest aspecte fan pinya i defensen el mateix, un servei òptim de pediatria per als veïns d’Arenys de Munt, de qualitat i de proximitat. En aquest punt el regidor no adscrit, Abel Coll, va carregar durament contra els representants del Departament de Salut, citant noms i cognoms de dues persones de qui va dir que tenen alta incompetència i incapacitat per gestionar la sanitat pública del país.

El punt es va aprovar amb el vot favorable de tothom i així va acabar la part dispositiva, va començar el despatx d’ofici.