El Ple aprova les ordenances fiscals del 2023, el compte general del 2021, i la licitació d’un nou sistema de control de presència

El Ple va arrencar amb una declaració institucional a favor de les dones iranianes. Un text que en principi havia de ser una moció d’Esquerra, però secretaria ho va transformar en una declaració institucional. Això comporta que no va poder ser debatuda ni votada pels diferents partits. Simplement es va llegir, fent constar que estava consensuada entre totes les forces polítiques. Qui la va llegir va ser la portaveu d’ERC, Tònia Vila Paituví

Llavors es va entrar en els punts més econòmics i tècnics. Primer, presentar, tancar i liquidar el compte general de l’any 2021, un pas previ abans de l’aprovació del Pressupost de 2023. El va exposar l’alcalde i regidor d’Economia, Josep Sánchez i Camps, i es va aprovar per unanimitat.

I després les ordenances. Una proposta carregada de qüestions tècniques, aclariments i ajustaments a normativa. Però amb algunes modificacions destacades. Una d’elles és per contemplar que l’Ajuntament pugui tornar part dels diners a la persona que hagi pagat la taxa per reservar un aparcament de minusvàlids i se li hagi denegat. Ho explica Josep Sánchez

I també hi ha millores en l’eficiència a l’hora de gestionar rebuts. Per exemple, deixar de cobrar imports de menys de 10€ en l’IBI, i l’ICIO per obres majors i menors.

I també una modificació de l’ICIO per apujar l’impost que paguen les constructores quan fan habitatges nous. Per obres petites no serà significatiu, però si per a grans construccions. Es fa ara perquè es preveu que l’any que ve es desenvolupin zones grans d’habitatges

Junts per Arenys de Munt hi va votar a favor, al entendre que el 90% de modificacions eren dec caràcter tècnic i jurídic. I es van mostrar favorables a les modificacions de l’ICIO i a que no hi hagi una pujada d’impostos que afecti les famílies. Ho exposava la regidora Vicky Devesa Jorge.

Per part del PSC va parlar la regidora Àngels Castillo Campos. Va comentar que si ja hi ha previsió de noves construccions l’any 2023, no caldria apujar l’ICIO perquè la recaptació ja seria més gran que en anys anteriors deixant-la al 2’5%. I no veu tan clar que l’any que ve es facin habitatges nous a Arenys de Munt. Demanen congelar els impostos, i buscar altres fonts d’ingressos i eliminar despeses supèrflues. Per tot plegat es van abstenir.

La CUP entén que ara es vulgui pujar l’ICIO al preveure promocions d’habitatge nou per al 2023 al poble, i de fet, els sembla que l’Ajuntament queda curt i ells el posarien al màxim legal, que és un 4%. Per a petites obres particulars que afecten al ciutadà, la CUP posaria l’impost ben baix.

Referent a la taxa que paguen els paradistes del Mercat Municipal, l’alcalde va explicar que ells es pensaven que l’havien derogat els anys 20 i 21 per afavorir els paradistes en temps de pandèmia. I resulta que no. Que el que van derogar era la taxa de per posar parades al mercat municipal, el fixe, on ja fa temps que no n’hi ha cap i que ja no s’utilitza l’espai com a mercat. Per tant, ara han de cobrar la taxa als paradistes de l’any 20 i 21 i derogar-la ara per no cobrar la del 22 i 23.

Finalment el debat es va tancar amb els vots a favor d’ERC, Junts, CUP i regidor no adscrit i l’abstenció del PSC.

I a banda de l’aprovació de les ordenances, però també referent a un preu públic que es pot vincular amb aquesta qüestió, es va aprovar derogar l’ordenança de cobrament del SAD, el Servei d’Atenció Domiciliària a la Gent Gran. És un tràmit que no calia que passés per Ple, però per facilitar la tramitació es va portar a Ple. En conjunt es deixaran de cobrar uns 6.000€ anuals, que sobretot paguen gent gran i persones vulnerables. I a més, cobrar els petits rebuts té el triple de cost que el que s’obté. El servei es prestarà igual, però gratuïtament.

L’oposició també hi va votar a favor i es va aprovar la derogació per unanimitat. El PSC va demanar també anar un pas més enllà i que de cara al 2023 s’ampliï el servei SAD.

 Més qüestions que van sortir al Ple. Un punt d’urgència va ser aprovar la licitació per tenir un nou sistema de control de presència dels treballadors de l’Ajuntament. Serà un contracte per 4 anys i costarà 49.000€, per comprar el software i el manteniment. Tot plegat ho va explicar Josep Sánchez i Camps

L’oposició ho va veure amb bons ulls i tothom hi va votar a favor. La CUP va anar més enllà i va demanar que es posi el mateix sistema també a GUSAM.