El món geganter se sent discriminat pel PROCICAT que els prohibeix fer cercaviles, i anuncien mobilitzacions si la Generalitat segueix sense voler-los escoltar

Dilluns vam parlar amb la Colla de Castellers de l’Alt Maresme per valorar el nou protocol que regula les seves actuacions i que ja els permet actuar amb pràctica normalitat. I avui descobrim com ho viu un altre sector de la cultura catalana de carrer, el món geganter. Segueixen tenint prohibides les cercaviles per part del PROCICAT i els gegants no poden ballar pels carrers. Només ho poden fer en espais perimetrats i amb la gent del públic asseguda. Malgrat això el món geganter està viu i lluita per fer-se sentir, sense tenir el suport polític, econòmic i mediàtic que tenen, per exemple, els castells, que són Patrimoni de la Humanitat. I una prova de la lluita per ser visibles és la Ciutat Gegantera que es va celebrar durant aquest passat cap de setmana a Tortosa, amb més de 40 colles de gegants d’arreu del país i de fora però tancades dins un parc perimetrat i fent, com a molt, una passejada pel costat del públic, assegut. Mercè Montserrat, vocal de protocol, esdeveniments i festes de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, ha dit que no entenen de cap manera perquè les cercaviles pels carrers no estan autoritzades pel PROCICAT, ja que els geganters van amb mascareta, s’apliquen gel i compleixen amb totes les mesures de protecció que es requereixen, com no barrejar-se entre bombolles. Mercè Montserrat afirma que el món geganter se sent “escaldat” perquè es dóna cert marge de confiança a altres àmbits de la cultura tradicional, com els castells, i en canvi no es fa cap concessió als gegants. Es queixa que ha vist actuacions castelleres aquests dies on s’ha sobrepassat el nombre màxim de 160 castellers, diu. Es pregunta, doncs, què és el que genera aquesta desconfiança cap al món geganter.

La Generalitat no els rep

Mercè Montserrat ha explicat que des de l’Agrupació de Colles Geganteres han enviat quatre peticions per correu electrònic per parlar amb la Consellera de Cultura, però no n’han rebut cap tipus de resposta ni els donen hora fer-hi una reunió, ni presencial ni virtual. A Tortosa van poder parlar amb la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat i es van emplaçar a parlar-ne oficialment de forma urgent i preferent, però no n’han rebut cap més notícia a hores d’ara. Mercè Montserrat afirma que donaran un marge de 15 o 20 dies per rebre una data de reunió amb el Departament de Cultura, però anuncia que si passat aquest marge no hi ha resposta, el moviment geganter es mobilitzarà.