El meteoròleg Joaquim Serra preveu una primavera força plujosa, amb xàfecs fins ben bé mitjans d’estiu, que posarà fi a la sequera

Avui és el Dia Mundial de l’Aigua, i l’ONU ja ha avisat que aviat hi pot haver una crisi mundial per aquest recurs natural tan necessari per a la vida. Un informe de la Unesco alerta que una quarta part de la població mundial està en situació de risc per contacte amb aigües contaminades. Segons les Nacions Unides, per garantir l’accés a aigua potable, sanejament i higiene i assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts per al 2030, caldria multiplicar per quatre els esforços que s’estan fent ara en aquest àmbit. En les últimes quatre dècades, el consum d’aigua a nivell mundial ha anat augmentant al voltant d’un 1% anual i es calcula que continuarà creixent a un ritme similar fins al 2050, arran del creixement demogràfic, el desenvolupament socioeconòmic i els canvis de patrons del consum. Nova York acull aquests dies la primera Conferència de l’Aigua de les Nacions Unides que se celebra en més de 40 anys. La Conferència de l’Aigua vol compromisos i accions per assolir els reptes que es plantegen al voltant de l’ús dels recursos hídrics.

I aquí a casa nostra també tenim problemas amb l’aigua. Ja estem en situació de sequera i necessitem que plogui bastant, o molt, per no patir restriccions durant l’estiu. I sembla que això és el que passarà. El nostre meteoròleg de referència, Joaquim Serra, que cada dia l’escoltem al final de l’informatiu fent la previsió des del Consell Comarcal, ha comentat que és molt optimista, que la primavera pot ser força plujosa i que també sembla que ho serà l’estiu, fins ben bé mitjans de juliol. Serra ha argumentat que darrerament no hem tingut cap primavera especialment plujosa, per efecte del canvi climàtic, i això fa que arrosseguem manca d’aigua. L’any passat tots els mesos va ploure per sota del que tocaria. Pel que fa al tipus de precipitacions que es preveuen, Serra ha indicat que cal esperar pluges ben caigudes i de llarga durada durant abril i maig, sense tempetes especialment violentes. A l’estiu, amb més calor, si que hi pot haver tempestes i precipitacions més abruptes. Serra augura que acabada la primavera podem tenir els embassaments entre un 50 i 60% plens, cosa que significaria el punt i final a aquestcapítol de sequera en el qual estem immersos.