El Maresme vol un turisme sostenible, que en gaudeixin visitants i maresmencs, i amb un consum de productes de proximitat

El president del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, Joaquim Arnó, l’alcalde accidental de Calella, Marc Buch, i l’empresa de consultoria i assessorament #PAX Genuine Tourism Advisors han presentat el Pla Estratègic de desenvolupament turístic del Maresme que s’ha estat gestant durant aquests mesos per detectar oportunitats de creixement i aprofitament dels recursos, sectors i activitats existents a la comarca i generar un posicionament únic i diferenciat, alhora que es facilita la seva promoció a l’exterior. El pla estableix mecanismes i fórmules de cooperació per enfortir aliances estratègiques que permetin una millor governança entre tots els agents territorials del sector turístic, permet dissenyar accions innovadores per la millora de la competitivitat del sector i la col·laboració per la creació de nous productes turístics basats en experiències. Tot plegat es va presentar ahir al vespre a l’auditori de Can Saleta de Calella, un dels municipis amb més pes turístic de la comarca. Entre els ponents hi havia el soci de l’empresa redactora del pla, #PAX Genuine Tourism Advisors, Pau Pitarch.

El president del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, Joaquim Arnó, ha explicat que el Pla treballa amb 5 objectius a partir dels quals s’han de desenvolupar 25 accions. Aquests objectius són aconseguir recursos addicionals de finançament; millorar la comunicació, projectes i treball conjunt entre els agents privats i les administracions locals i comarcal, amb competències en la gestió turística; generar una visió i unes rutines de col·laboració que es mantinguin més enllà del curt termini i amb autonomia de qualsevol canvi polític; augmentar la quantitat de persones que treballen en l’execució de polítiques turístiques; i saber adaptar-se a les noves tendències emergents de la demanda per seguir essent competitius a llarg termini. En aquest sentit ha dit que per tal d’assolir aquests objectius, s’han concretat 25 accions més específiques a desenvolupar entre els diversos agents del territori. El foment de la participació és vital per tirar endavant el pla, de fet, s’ha empoderat als diversos actors turístics, tant públics com privats, per tal que en formin part i sigui una eina útil per tothom. Aquesta implicació s’ha promogut mitjançant tallers participatius, taules rodones, trobades amb tècnics de turisme, entrevistes en profunditat a 30 actors experts i enquestes. En total 575 residents han respost l’enquesta sobre el model turístic que volen per la comarca, també 97 persones del sector turístic i 31 tècnics de turisme i gestors municipals. Arnó ha comentat que un de les claus per l’èxit del Pla Estratègic és fomentar la sostenibilitat, un àmbit en el que el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme treballa de forma incansable juntament amb tots els agents turístics amb iniciatives com el Compromís Biosphere.