El Maresme millora les dades en recollida selectiva, i Arenys de Munt va segon al rànquing de municipis amb millor percentatge

La recollida selectiva de residus del 2021 a la comarca del Maresme ha incrementat un 1,07% respecte a les dades del 2020. En concret, s’han recollit selectivament el 48,35% dels residus, és a dir, 117.035 tones, xifra que se situa per sobre de la mitjana catalana que està en el 46,63% de recollida selectiva. Segons recullen les estadístiques de l’Agència de Residus de Catalunya, dinou dels vint-i-vuit municipis consorciats superen el 50% de recollida selectiva, el 2021. Destaquen especialment els resultats d’Argentona amb un 88,64% de recollida selectiva, seguit pel 81,79% d’aquí, d’Arenys de Munt. A continuació, quatre municipis superen el 60% i freguen el 70% de recollida selectiva: Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Cabrera de Mar i Teià. Mentre que altres tretze municipis superen també el 50% de recollida selectiva el 2021: Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Alella, Dosrius, Sant Cebrià de Vallalta, Arenys de Mar, que està al 54,61%, Tordera, Òrrius, Premià de Dalt, Malgrat de Mar, Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt, i Cabrils, que supera per molt poc el 50%.

Només tres municipis del Maresme es troben per sota del 40%: El meu, Sant Iscle de Vallalta, Mataró que només arriba al 34,87% i Santa Susanna amb un 25% just.

Pel que fa a la generació de residus municipals al Maresme, les xifres del 2021 es mantenen pràcticament idèntiques a les del 2020, amb una mínima reducció del 0,23%. A Catalunya, en canvi, la generació de residus ha augmentat en 1,35% arribant a nivells prepandèmia.

En resum, les xifres del 2021 revelen grans avenços en la recollida selectiva a la comarca. Actuacions decidides a escala municipal, com ara la recollida porta a porta, juntament amb la recuperació obtinguda a partir de la fracció resta, permet assolir uns valors propers al 45% de reciclatge real a partir dels residus municipals generats al Maresme. Una xifra, que tot i que encara és insuficient, ens acosta als objectius europeus d’arribar al 55% de reciclatge de cara al 2025. Carles Salesa Mirabet, director del Consorci de Residus del Maresme, ha ha explicat a l’informatiu 

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, Jordi Maimí Girbal, ha valorat amb satisfacció les dades, reconeguent el quec osta assolir les xifres i mantenir-les. Per millorar-les encara més el que es farà és perjudicar els infractors fent-los pagar més, cosa que beneficiarà els que separin i llencin bé les deixalles.