El Gran Recapte 2021 també ha estat en format dedonació econòmica i això no ha acabat d’agradar ni als voluntaris ni als ciutadans

Aquests dies a Catalunya s’hi está fent El Gran Recapte, una campanya clau per als Bancs dels Aliments, perquè amb els gairebé 5 milions d’aliments aconseguits a Catalunya, es pot proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de 3 mesos. La 13ª edició del Gran Recapte d’Aliments es celebra ara a finals del mes de novembre del 2021. Del 19 al 27 de novembre es fa als establiments. I de l’11 de novembre a l’11 de desembre es poden fer donacions per al Gran Recapte on line.

L’any 2020 els Bancs dels Aliments ja van modificar el format de la campanya a causa de la irrupció de la COVID, substituint la recollida massiva d’aliments per una campanya virtual de donacions monetàries. Això segueix igual aquest 2021 i les aportacions de diners es poden fer a la caixa dels supermercats, les parades dels mercats i els establiments de petit comerç.

Tot i el canvi de format, el voluntariat continua sent clau i torna a estar present als punts de recollida malgrat suprimir la donació física d’aliments. El voluntariat informa a la ciutadania del nou format del Gran recapte i convida a participar-hi.

Amb la suma de les donacions els Bancs dels Aliments adquiriran els productes en funció de les necessitats en els diferents períodes de l’any, i, a més, aquestes donacions monetàries permeten adquirir productes frescos i refrigerats d’alt valor proteic. Una altra avantatge que permet aquest nou model és l’entrega de targetes monetàries als beneficiaris, així les persones ateses poden triar als establiments els productes d’alimentació que més els calen.

Des de la irrupció del COVID, els Bancs dels Aliments han hagut d’afrontar un augment exponencial de la demanda d’aliments. El nombre de persones receptores ha passat de 195 mil al gener de 2020 a les 250 mil actuals, el que suposa un increment del 30%.

L’escenari de post pandèmia és un escenari d’incertesa en què la ralentització de l’activitat econòmica, comporta que moltes persones tinguin dificultats per a cobrir les necessitats bàsiques. Tot i aquesta situació, els Bancs dels Aliments han fet un gran esforç per equiparar els quilos distribuïts a l’augment de la demanda. Al llarg de 2020 s’han distribuït prop de 30 milions de quilos d’aliments que han arribat a una mitjana de 250 mil persones mensuals, a través de 628 entitats receptores.

Aquí a Arenys de Munt hi ha hagut voluntaris als esabliments comercials aquest passat cap de setmana, i Roser Costa Montalt, presidenta de Càritas d’Arenys de Munt,ha explicat que aquest any hi ha hagut moltes dificultats per trobar voluntarsi que cobrissin els torns, a causa de la pandèmia i del format, no tan atractiu ni per a ells ni per als participants. Molta gent preferia donar menjar en comptes de diners.