El govern va gastar més del permès per l’Estat el 2018 per fer la Riera i ara el Ple ha hagut d’aprovar un pla financer que alentirà les inversions del 2020

El ple de l’ajuntament d’Arenys de Munt ha aprovat el Pla Econòmic Financer 2019-2020 i els comptes generals del 2018. Comencem pel Pla Econòmic Financer, un mecanisme de regulació de despesa que haurà d’estar vigent durant dos anys perquè l’any passat l’Ajuntament va superar el límit de despesa que marca l’Estat. L’alcalde i regidor d’economia, Josep Sánchez, va explicar que aquesta no és la primera vegada que trenquen el topall de la despesa que marca el ministeri espanyol ja que volen el millor per Arenys de Munt. Concretament sols poden gastar 5,5 milions i s’han gastat 7 milions d’euros.

El projecte de la riera ha estat el causant de sobrepassar el topall de la despesa i la conseqüència és que s’hauran d’alentir les inversions del 2020.

El regidor de Junts per Arenys de Munt Lluís Campasol va dir que era del tot injust que, tot i tenir solvència econòmica, l’ajuntament no pugui sobrepassar aquest topall imposat pel govern espanyol.

El regidor de la CUP, Guiu Muns, també va dir que pot entendre que es faci aquest pla econòmic i fins i tot que es trenqui amb la regla de la despesa, però no que això sigui només a conseqüència del projecte de la riera.

La regidora socialista Vanesa Muñoz va dir que l’Ajuntament ha gastat més i retreu al govern que hagi estat sobretot abans de les eleccions municipals. Lamenta que ara molts projectes com el centre cívic aniran amb retard per la mala gestió del govern.

El regidor no adscrit, Abel Coll, va dir que li sorprèn que el govern espanyol demani als ajuntament que no gastin, quan ells són els primers que trenquen amb la regla de la despesa, va dir. Afirma que ara, amb aquest pla financer, caldrà veure com es gestionen els diners l’any vinent.

L’alcalde va dir que aquest pla no impedirà que les dotacions econòmiques es puguin realitzar, però va avisar que si cal trencar de nou amb la regla de despesa, ho tornaran a fer, com ja ho van fer l’any 2016.

El PEF es va aprovar amb els vots d’Esquerra i el suport del regidor Abel Coll. El PSC i la CUP van votar-hi en contra i Junts per Arenys de Munt es va abstenir.

Per altra banda els comptes generals del 2018 es van aprovar amb els vots d’Esquerra, Junts per Arenys de Munt i el regidor no adscrit Abel Coll, i l’abstenció del PSC i la CUP. L’alcalde i regidor d’economia, Josep Sánchez, va explicar que l’exercici s’ha tancat amb un estalvi d’1 milió 170 mil euros i un romanent de tresoreria de 5 milions.

També l’empresa municipal Gusam mostra solvència econòmica amb un estat positiu de 50 mil euros.

La regidora del PSC Vanesa Muñoz va dir que posava un suspès en gestió al govern municipal, per una banda per pujar impostos i per l’altra per trencar la regla de despesa. També va preguntar en què s’ha gastat el milió i mig de més respecte el 2017.

El regidor de la Cup, Guiu Muns, va posar diferents exemples del que s’ha gastat. Per exemple en benestar social va dir que són 90 mil euros menys que el 2017.

Responent a tot plegat, Josep Sánchez, va dir que estaven aprovant els comptes generals del 2018 i no pas un pressupost municipal. Tot i així va defensar que s’ha fet una bona gestió, ja que hi ha solvència econòmica que no s’atribueix únicament al fet d’augmentar impostos.

Si voleu escoltar el ple sencer ho podeu fer a través del web de Ràdio Arenys de Munt, a la carta.