El govern demanarà 4 línies educatives al municipi, dues a cada escola, per donar resposta a les preinscripcions que hi ha hagut enguany

Enguany l’Escola Sant Martí tenia una oferta de 40 places (dues línies) i l’Escola Sobirans 20 places (una línia). Aquest any hi ha hagut 24 preinscripcions a l’escola Sant Martí i 37 preinscripcions al Sobirans. Davant d’això, el grup de les 37 famílies de nens que el proper setembre cursaran el primer curs d’educació infantil (P3) a Arenys de Munt i que ho volen fer al Sobirans han fet arribar a la ràdio un escrit on expressen el malestar per la incertesa sobre el futur escolar dels seus infants.

Com bé saben a Arenys de Munt només hi ha dues escoles d’Educació infantil i primària, Sant Martí i Sobirans. El funcionament de les dues escoles del poble, que són públiques, en quant a línies educatives està establert amb el fet que cada Escola té una línia assignada fixe i hi ha una tercera línia que cada any s’alterna d’escola.  Hi ha un acord municipal amb el Departament d’Educació mitjançant els Serveis Territorials amb data 2020 que regula els casos en què, quan les inscripcions en un centre excedeixen en més de 5 places les de l’altre centre, la tercera línia educativa ha de passar al centre amb més inscripcions, cas que ja s’ha donat anteriorment. Segons aquest acord, la tercera línia aquest any hauria de recaure també al Sobirans, ja que té 13 infants més que el Sant Martí que hi volen anar. Però, i aquí és on rau una mica la qüestió, al març de 2022, es va fer una addenda del primer document on es modifiquen les xifres perquè es compleixi aquesta norma. En aquesta addenda hi diu que només que es superin les 20 preinscripcions, la segona línia es quedaria al centre on toca per alternança, encara que l’altre tingui més preinscripcions.

Les famílies que volen portar els infants a l’Escola Sobirans exposen que des del centre ja estan treballant a nivell administratiu amb el departament i serveis territorials per tenir la tercera línia també aquest curs, però s’estan trobant molts impediments. Diuen que des del propi ajuntament de la localitat i d’altres entitats del poble es vol que aquesta línia es mantingui a l’Escola Sant Martí, i no entenen tampoc aquest especial interès per part de l’ajuntament i l’Escola Sant Martí en mantenir la segona línia quan la demanda de famílies per l’altre centre ha estat molt superior. A nivell de famílies s’han adreçat també a Serveis Territorials i al Departament per fer-los coneixedors de la seva situació. També han demanat una reunió amb la regidora d’Educació i l’alcalde del municipi per tal d’arreglar aquesta situació, però diuen al seu comunicat que s’han trobat “passivitat” i “ineficiència”.

Així doncs, si no hi ha cap canvi, 17 famílies hauran d’escolaritzar als seus fills a una escola que no han triat, quan les famílies asseguren que hi ha la possibilitat real d’obrir una segona línia al Sobirans i satisfer les necessitats d’aquestes famílies. Les famílies dels alumnes que no puguin accedir a l’Escola Sobirans es platejaran seriosament, diuen, escolaritzar-los en escoles d’altres municipis propers, pel que desapareixeria aquesta tercera línia municipal, només n’hi hauria una a cada escola, i consideren que això és un perjudici per a tots els alumnes i habitants del poble. També es plantegen organitzar mobilitzacions i concentracions socials per reclamar els seus drets fins que s’acordi una solució.

Aquests són els arguments de la nota enviada als mitjans de comunicació per part de les famílies de l’Escola Sobirans, però avui ha estat un matí intens de reunions, trucades i gestions entre l’Ajuntament, la comunitat educativa dels dos centres, AFA’s i famílies. davant d’aixòo, tant des de l’Escola Sant Martí com Sobirans han preferit no fer declaracions a l’emissora de ràdio i esperar a que les reunins i trobades arribin a donar algun fruit beneficiós per a totes les parts.

Qui si que hem pogut escoltar a l’informatiu és la regidora d’Educació, Tònia Vila Paituví. Ha explicat la situació en la que es troba la qüestió ara mateix, dient que entén perfectament el posicionament dels pares i mares que volen anar a l’escola Sobirans. ha explicat que el Departament va modificar les ràtios d’alumnes l’any passat i per això es va fer l’addenda, i afirma que les dues escoles n’eren coneixedores des dels seus equips directius. Envia un missatge de tranquil·litat a la comunitat educativa i demana que no hi hagi enfrontaments estèrils entre centres escolars. Ara, apunta, el poble creix, que s’estan fent noves construccions i arribaran al poble famílies joves, amb infants que s’escolaritzaran a Arenys de Munt, i  caldrà, més d’hora que tard, quatre línies educatives a cada escola. Aquesta és la petició que farà el govern municipal al Departament i Serveis Territorials, que hi hagi quatre línies, dues al Sobians on poder encabir els 37 infants preinscrits, i dues línies al Sant Martí, on hi puguin anar els 24 infants preinscrits, 12 a cada línia. Una ràtio molt baixa però que segons Tònia Vila Paituví, això no impediria que el Departament pugués posar recursos per tenir la quarta línia, ja que hi ha moltes escoles al país que tenen línies educatives amb menys infants. Aquesta petició la traslladaran a Serveis Territorials demà mateix en una reunió entre l’alcalde, la regidora Vila i el director de Serveis Territorials. Ara s’han posat al costat de les famílies i els han explicatq ue la sea aposta és la quarta línia a Arenys de Munt.

Aquesta és l’entrevista sencera a Tònia Vila emesa avui a l’informatiu.