El Consorci de Turisme del Maresme ha fet un fulletó digital amb la història dels Gegants de la comarca, on hi surten en Martí i la Remei

La iaia del Maresme, el personatge que dinamitza el turisme familiar a la comarca, és l’encarregada de repassar totes les Gegantes i Gegants dels municipis del Maresme, detallant quan es poden veure en acció. El llibret es pot descarregar gratuïtament al web www.turismemaresme.cat.

Eva Esplugas, directora tècnica del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, ha explicat que les Gegantes i els Gegants són autèntiques obres d’art que representen els municipis, són una tradició que el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme ha volgut posar en valor editant un llibret digital que repassa la història de les figures de cadascun dels pobles i ciutats de la comarca. Es tracta d’un recull de les Gegantes i Gegants principals, especificant els seus orígens, la seva vinculació amb el municipi i una de les dades més curioses: la seva alçada. També es detalla quan es poden veure en acció, és a dir, quins dies surten ballant en cercavila pels carrers del Maresme, i quina és la colla que els dona vida.

Els 30 municipis de la comarca tenen una parella de gegants com a figures principals, però molts d’ells també en tenen de secundaris i capgrossos que els acompanyen a les festes majors. Són ambaixadors de cada territori, alguns ben representatius, com la Madrona i en Feliu, els Gegants d’Alella, que simbolitzen dos pagesos vinyataires -activitat típica local- i que surten, entre d’altres, per la Festa de la Verema. O la Remei i en Martí, d’aquí Arenys de Munt, que tenen també oficis molt arrelats: ella és puntaire i ell un pagès que cull cireres d’en Roca.

En altres pobles, els gegants expliquen la història local. És el cas de Caldes d’Estrac, amb la Fàtima i en Busquets, que formen part d’una llegenda que guarda relació amb les torres de guaita i els poders de les aigües termals caldenques. I també a Malgrat de Mar, on en Bernat Estornell representa el primer batlle del municipi -fins i tot porta el bastó d’alcalde- i la Geganta és la seva dona, la Dama Eulàlia. O en Ben Hassad i la Mercè de la Murtra de Sant Pol, també protagonistes d’una llegenda de pirates musulmans. D’entre tots els gegants destaquen els de Montgat, ja que la seva imatge s’allunya de la convencional: la Catalina simbolitza la Lluna i l’Emili el Sol. Són dels més alts de la comarca: tots dos fan 4 metres d’alçada.