El col·lectiu Amunt LGBTI es mostra decebut amb el bloqueig de la Llei Trans al Congrés dels Diputats per part del PSOE

De moment Espanya no tindrà una llei que reguli aspectes relacionats amb la vida de les persones transgènere, el que s’anomena la llei trans. El desacord en el govern espanyol per la llei trans ha paralitzat la norma al Congrés dels Diputats. El PSOE s’ha abstingut i ha impedit que la cambra tramités la proposició de llei trans registrada per ERC i altres partits. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha demanat perdó al col·lectiu i ha promès que l’autodeterminació del gènere serà llei aquesta legislatura

La proposició l’havien registrat ERC, JxCat, Més País, Compromís, la CUP i Nova Canàries. Els principals punts eren deixar de considerar una patologia la transexualitat, regular l’autodeterminació de gènere i que el canvi de sexe al registre es pogués fer sense necessitat d’un informe ni de tractament mèdic. Aquesta és també l’essència de l’esborrany que ha dissenyat el Ministeri d’Igualtat i que ara bloqueja la vicepresidència primera del govern espanyol. Unides Podem defensa que n’hi hagi prou amb la declaració de la persona interessada per fer el canvi de sexe. Els socialistes ho rebutgen amb l’argument que cal més seguretat jurídica, perquè estan convençuts que el Tribunal Constitucional tombaria una llei com aquesta. Tant el PP com l’extrema dreta de Vox han votat contra la presa en consideració del text, que ha tingut el suport tant de Ciutadans com del PNB. Els partits promotors de la proposició han acusat els socialistes de falta de valentia i els han instat a reformar el text durant la tramitació parlamentària, en comptes de bloquejar-lo. La iniciativa legislativa no ha prosperat perquè 143 diputats hi han votat en contra, 120 s’han abstingut i només 78 han estat favorables a tramitar-la.

Daniel Banegas, portaveu del col·lectiu Amunt LGBTI, s’ha mostrat decebut per la notícia i així ho ha expressat en una entrevista a l’informatiu de Ràdio Arenys de Munt. Al seu entendre, el PSOE ha demostrat que no és un partit d’esquerra i no confia en que més endavant s’acabi aprovant una llei trans. Diu que la llei hauria de garantir els drets de les persones trans i evitar que puguessin ser acomiadades de la feina en saber-se que faran el canvi de gènere.