Divendres es farà la inauguració del 18è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya

Aquest tindrà lloc divendres a partir de les 7 de la tarda i també dissabte durant tot el dia, a la sala municipal.

La presentació del Simposi serà a càrrec d’Albert Codinas, President de l’Institut Nova Història, de l’alcalde Joan Rabasseda, de Jordi Bilbeny, Escriptor i investigador i d’Agustí Barrera, Membre del Grup d’Historiadors Jaume Comte: Objectivitat i falsificació en història.

Seguidament a les 8 vespre Mercè Pijoan parlarà de l’obra malmesa de Garcilaso de la Vega,  Marc-Vicent Adell de: Catalanades a «La Ilustre Fregona» d’En Cervantes i Francesc Magrinyà parlara de: Teresa de Jesús.

Entre els molts ponents d’aquest any parlarà Amparo Martín sobre: Barretines al cinema espanyol, argentí i portuguès. Ella mateixa explica que li va sobtar veure persones vestides amb barretina en diferents pel·lícules dels anys 40 als 70.

Una altre dels ponents és Mercè Pla que parlarà de: Thomas Jefferson i la llengua catalana a la França del segle 18. Mercè Pla explica que parlarà sobre un fragment d’una carta que va escriure Thomas Jefferson, ambaixador d’EEUU a França, al seu secretari en que li explicava que en l’únic lloc del sud de França on es parlava francès era a París i a la resta es parlava Provençal, Llemosí etc.

La ponència de Manel Capdevila porta per títol La carta alemanya d’En Colom prova que la primera edició fou escrita en català. A través de les seves investigacions ha arribat a la conclusió de que la primera carta impresa d’en Colom va ser en català.

Jordi Álvarez presentarà una ponència titulada “Qui era Francis Drake?”. Ell mateix avança que hi ha una trama que vincula personatges anglesos amb Catalunya, entre els que es troba, probablement, Francis Drake.

La conferència de clausura serà a càrrec de Josep Cruanyes, Vicepresident de l’ANC i historiador que parlarà de: Memòria, veritat, recerca històrica i els límits d’accés a les fonts documentals.