Dissabte a la tarda s’estrena la nova imatge i caracterítzació dels gegants Jalpí i Martina

Aquest dissabte s’estrenen dos nous gegants a Arenys de Munt. Bé… nous nous del tot no seran. Però si que seran dos personatges nous. Com saben, aquests darrers anys Arenys de Munt tenia dues parelles de gegants. Una era la vella, la de tota la vida, amb el pagès cireraire Martí i la Puntaire Remei. Fa uns anys la colla va voler fer dues figures noves, un altre pagès i una altra puntaire, que en primera instància també es van anomenar Martí i Remei, però no eren cap rèplica dels vells, eren més joves i físicament diferents. Per això, uns anys més tard, una altra junta gegantera va decidir canviar els noms a la parella nova i que de Martí i Remei només n’hi haguessin uns, els vells. I els nous se’ls va posar el nom de Jalpí i Martina. Van canviar de vestit, també, però seguien sent un pagès i una puntaire. Recentment, una altra junta, ha decidit que en Jalpí i la Martina no haurien de ser un pagès i una puntaire, que aquests elements ja estan representats en les figures velles, i per tant, en Jalpí i la Martina han de ser una altra cosa. I què seran? Doncs ho descobrirem aquest proper dissabte al vespre, en una festa on també hi seran els gegants de Tordera i els de Caldes d’Estrac, que seran padrins de les noves figures, i els gegants de Canet.

Dissabte en sessió d’alcaldia, l’alcalde en funcions, Josep Sánchez Camps, deia que tenia molta il·lusió per la presentació dels nous personatges, que encara no els havia vist, i va aprofitar per mostrar la voluntat del nou govern de potenciar la figura dels gegants d’Arenys de Munt, aprofitar-los millor, i que tots els actes festius, tradicionals i institucionals sempre es facin amb la presència dels gegants. Qualifica l’actual grup geganter de molt potent i nombrós, amb capacitat de liderar el projecte geganter amb la col·laboració municipal.

Això és el que en deia l’alcalde en funcions. Lluís Armisén, cap de colla dels Geganters d’Arenys de Munt, ha explicat que la inauguració ha trigat per un seguit de contratemps i complicacions, però finalment arriba el moment de presentar en societat l’adaptació a nous personatges de les figures noves de la colla. Ell representa el senyor del castell de Can Jalpí, i ella és una senyora de l’època, amb tota una rondalla associada a la seva personalitat. Armisén apunta que el dia no és l’ideal, perquè hi ha altres actes i fetivals escolars, però era la única data que anava bé a les colles convidades. A les sis de la tarda es farà la plantada al carrer Nou, i es passarà per Borrell, Generalitat, Flors, i Ajuntament. Allà s’inauguraran les noves figures d’en Jalpí i la Martina, que s’afegiran a la cercavila fins davant la plaça, però sense entrar-hi, per no interferir en la Kina de les KateKolònies. La temporada gegantera serà intensa per als geganters del poble. Sortiran a la Breda de Plaça, a la del Pi Gros, per Sant Zenon a Arenys de Mar i mitja dotzena de sortides més arreu del territori durant l’estiu. La idea de la colla és sortir amb els nous i arreglat bé els vells per reservar-los per sortir al municipi, fer actes institucionals, i anar fora en ocasions especials. Ara mateix estan una mica atrotinats i cal arreglar-los bé.