Dilluns es posa fi a les quarantenes per als casos de covid lleus i els asimptomàtics.

La Comissió de Salut Pública, on es troben el govern espanyol i les comunitats autònomes, ha decidit que, a partir del dilluns vinent, 28 de març, ja no cal que s’aïllin les persones que hagin donat positiu de coronavirus però no en tinguin símptomes, o en tinguin de lleus. El que sí que hauran de fer és prendre una sèrie de mesures preventives, com ara l’ús de la mascareta i no estar en contacte amb persones vulnerables.

Exacte. L’actualització de l’Estratègia de Vigilància i Control davant la covid-19 també preveu que, en els àmbits vulnerables, com poden ser els centres sanitaris assistencials o sociosanitaris, es podran aplicar mesures específiques d’aïllament i control. És un pas més en l’estratègia de gestionar els casos de covid d’una manera similar als de la grip, anunciada a mitjans de gener, però que ja es va dir que no s’aplicaria fins que passés la sisena onada.

La Comissió de Salut Pública també ha aprovat que, passada la fase aguda de la pandèmia, la realització de proves diagnòstiques se centri en persones amb factors de vulnerabilitat, és a dir, més grans de 60 anys, amb immunodepressió i embarassades; àmbits vulnerables, com personal sanitari i sociosanitari; i casos greus de la malaltia.

La comissió justifica la transició cap a una altra estratègia pels “alts nivells d’immunitat” assolits per la població espanyola. A partir d’ara, la gestió de la pandèmia es dirigirà a persones i àmbits de més vulnerabilitat i a monioritzar els casos de covid-19 greus.

Recordem que l’última setmana de febrer es van eliminar les quarantenes per als grups bombolla escolars i, des de principis de març, no hi ha quarantenes per als contactes estrets de positius de covid, sigui quin sigui el seu estat de vacunació.

La regidora de Sanitat, M. Àngels Gros Argelés, ha comentat que la mesura genera un cert risc i que segur que hi haurà un repunt de contagis, però confia també en la resposnabilitat individual de cadascú, i del fet que amb dos anys de pandèmia s’ha interiotzat portar la mascareta. Entén que el més normal és tendir cap a tractar la covid com una grip, però igualment demana prudència i espera que no arribi cap variant nova que ho capgiri tot de nou