Dilluns 11 de Setembre es repetiran els actes habituals de reivindicació catalanista i independentista a tot el país, també a Arenys de Munt 

Comencem per Arenys de Munt, on de nou es farà l’homenatge als morts caiguts per defensar Catalunya, i es farà al cementiri. I a plaça hi haurà sardanes, hissada de la senyera, missatge institucional, cant dels segadors i puntaires. La regidora de Joventut, Festes i Tradicions i Cultura d’Arrel, Raquel Serrat Suñé, ha explicat que auqest any no hi haurà fira d’artesania ni mostra d’entitats, ja que la gent acostuma a marxar aviat del poble per desplaçar-se a Barcelona. El govern estudia trobar un dia per fer una fira d’entitats pròpia i potenciar-la donant-li una data específica.

I L’Assemblea Nacional Catalana ho té tot a punt per la manifestació de la Diada, dilluns a la tarda a Barcelona, una jornada en la qual quatre columnes de manifestants convergiran a la plaça del Primer d’Octubre també anomenada plaça d’Espanya. Aquestes columnas sortiran de quatre punts simbòlics diferents de la ciutat de Barcelona: Ciutat de la Justícia, Escola Proa, Estació de Sants i Hisenda. Aquests punts representen els valors fonamentals que tindrà la República Catalana: Llibertat, Llengua, País i Sobirania. Aquesta manifestació interpel·larà de forma directa Europa –com mostren els colors blau i groc de la samarreta de la Diada–, aprofitant la presidència espanyola del Consell d’Europa d’aquest segon semestre de l’any. El lema: Via Fora! va servir als nostres avantpassats com a crida per sortir al carrer a lluitar per les llibertats. Vicenç Ibañez Cardona, portaveu de l’ANC d’Arenys de Munt, ha explicat que encara queden algunes places disponibles al bus de l’ANC per anar a Barcelona, i que la columna assignada a la gent del Maresme és la que surt de Plaça Letamendi.

 I en clau institucional El Govern català ha escollit la llengua catalana com a fil conductor dels actes i la imatge institucional per a la Diada de l’11 de Setembre d’enguany. Sota el lema “Una llengua, molts accents” l’executiu vol reivindicar el català en un moment que està “greument atacat i perseguit”. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha defensat la diversitat i riquesa de la llengua i ha subratllat que volen que aquesta reivindicació “arribi a tots els racons del país”. En la mateixa línia, ha explicat que el català és “un punt de trobada i també una eina de futur” per a tots els territoris de parla catalana. El cartell institucional el formen quatre paraules sinònimes de “vermell” en diferents varietats dialectals que, presentades verticalment, formen les quatre barres de la senyera. El govern ha explicat que vol recollir “l’esperit de reivindicació nacional” a través de la imatge. Aquesta il·lustració lluirà en diferents edificis i espais emblemàtics del país, com Sant Climent de Taüll, la Seu Vella de Lleida, el castell de Cardona, el castell de Miravet o el pont de Besalú.

Els actes institucionals amb motiu de la Diada començaran amb el lliurament de la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya. L’acte es farà el dia 7 de setembre a les vuit del vespre a la plaça Margarida Xirgu de Barcelona. La màxima distinció del país aquest any recau en la cantant balear Maria del Mar Bonet, l’activista cultural i editor valencià Eliseu Climent i la poeta terrassenca Marta Pessarrodona, de qui el govern destaca el seu “compromís amb la llengua i la cultura”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, pronunciarà el discurs institucional des de la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), al barri del Raval de Barcelona, el dia 10 a la nit. Les paraules del president es podran seguir a les nou del vespre per TV3 i Catalunya Ràdio.

La mateixa nit, diferents col·lectius i partits independentistes es manifestaran a la capital catalana, amb el fossar de les Moreres com a centre neuràlgic de la reivindicació.

Hi haurà dos dies amb jornada de portes obertes a la Generalitat. Seran el diumenge 10 de setembre, de 11 h a 19 h, i el dilluns 11 de setembre, d’11 h a 17 h. Per poder accedir al Palau cal registrar-se prèviament. En el cas del Parlament, les portes obertes es faran l’11 de setembre d’11 h a 18 h, i no cal inscripció prèvia.

A més, el carilló del Palau de la Generalitat oferirà tres audicions a càrrec de la carillonista del Palau, Anna Maria Reverté. Les audicions es podran seguir des dels carrers del barri Gòtic, el Pati dels Tarongers, la Galeria Gòtica i el Pati de Carruatges del Palau, i com a música d’acompanyament en la visita de portes obertes. Durant la Diada també es podran visitar nombrosos edificis i espais emblemàtics arreu de Catalunya.

El mateix dia 11 a les nou del matí començarà la tradicional ofrena floral del Govern, el Parlament, els partits i les entitats davant el monument de Rafael Casanova de Barcelona. El mateix matí, Sant Boi de Llobregat serà l’escenari de la tradicional ofrena floral a la tomba de Rafel Casanova a l’església de Sant Baldiri.

Al migdia es fan els actes de la Festa per la Llibertat que organitza Òmnium Cultural, que començaran a les dotze del migdia al passeig Lluís Companys de Barcelona i duraran tot el dia. Es tracta d’una “jornada de mobilització popular” que arriba a la 21a edició i que inclou un espai de fira per a entitats, tallers, un acte polític i diversos concerts, a partir del migdia. A les 19 h, un cop s’hagi acabat la manifestació, començaran els concerts, en què s’espera més afluència de públic. Enguany el cartell el completen Triquell, Jazz Woman i Figa Flawas, que actuaran fins a la mitjanit.

L’acte institucional per al mateix Onze de Setembre se celebrarà a Barcelona, a les quatre columnes de Puig i Cadafalch de Montjuïc, com els darrers anys. Començarà a les deu del vespre i també reivindicarà la llengua catalana com a “nexe d’unió en la diversitat”. L’executiu planteja una posada en escena amb artistes que representin la diversitat sociocultural del país, amb músics de tot el territori de parla catalana, performances lingüístiques i la participació de col·lectius culturals de tot el país. L’acte serà retransmès en directe per TV3.

Els dies previs i posteriors a la Diada també hi haurà actes a les delegacions del govern de la Generalitat. I el dia 13 es lliura la Medalla d’Honor del Parlament, a les set de la tarda a l’auditori de la cambra catalana. La Mesa ha acordat concedir la màxima distinció del Parlament en la categoria d’or a la secció de futbol femení del Futbol Club Barcelona, per “la contribució de les esportistes i el club al creixement, el reconeixement i la professionalització del futbol femení i la generació d’igualtat d’oportunitats”. La medalla també s’ha volgut fer extensiva com un “agraïment global” a totes les entitats, persones i els clubs catalans que van començar fa dècades a treballar per crear equips femenins de futbol i batallar pel seu reconeixement.