Dijous s’aprova el Pressupost. El mateix govern diu que és auster, continuista, sense inversions, escarransit i justet

Aquest dijous hi ha el Ple del Pressupost del 2023. Com saben, serà presidit per l’alcalde accidenta, Àngel Castillo Vallcorba, que s’estrenarà com a alcalde en un ple. I dissabte va estrenar-se a la sessió d’alcaldia de la ràdio i va parlar, precisament, del Pressupost. Castillo Vallcorba va dedicar força estona de ràdio a valorar i explicar aquests comptes generals per al 2023. Diu, en primer lloc, que des del govern han fet una feina prèvia amb l’oposició per explicar-los els pressupost i considera que és fàcil votar-hi abstenció, perquè és un pressupost que no contempla grans inversions i la majoria de partides estan retallades.

Pel que fa al detall del Pressupost, Vallcorba va explicar que és un pressupost que encara arrossega la manca d’ingressos derivada de la reforma de l’impost de plusvàlues, que contempla un gran augment del cost de l’energia, i hi inclou també la pujada salarial dels funcionaris. Per tant és un pressupost auster, continuista i amb molt poca inversió. Escarransit i justet, amb totes les àrees retallades.

Hi ha partides socialment sensibles, que sempre desperten crítiques si no estan ben dotades. És el cas de la partida del DISAM, que apareix amb una xifra baixa però amb el compromís d’incrementar-la quan hi hagi incorporació de romanents.

Precisament sobre el pressupost se’n va parlar un dia abans, també a la ràdio, en el Parlem del Poble. Va ser el torn del PSC i la seva regidora, Àngels Castillo Campos va explicar que es van reunir amb el govern per conèixer el pressupost i poder realitzar algunes propostes. Castillo Campos va afirmar que es tracta d’un pressupost pobre, curt i sense cap tipus d’ambició política.

Vallcorba va respondre a aquestes afirmacions. Va dir que no compta amb el vot d’abstenció del PSC, perquè aquest partit té un criteri i un ordre de prioritats molt diferent a l’hora de definir un pressupost, però qui decideix és el govern

Pel que fa a la crítica sobre el fet que no ha res destinat al Pressupost participatiu, Vallcorba explica que això ja se sabia que seria així, que la inversió per fer les obres guanyadores del Procés participatiu del 2022 s’hi incorporarà amb una modificació de crèdit quan s’entrin els romanents.

Vallcorba diu que encara falta valorar algunes de les propostes sorgides al procés participatiu. S’haguessin pogut posar les partides a crèdit, però la incorporació de diners hagués arribat més o menys al mateix temps que els romanents.

El Ple del Pressupost serà dijous a dos quarts de vuit del vespre.