Serà a les 5 de la tarda a la masia de Can Borrell. S’ha fet durant els mesos de gener i febrer, i març. Les accions d’aquest programa, compartit per les regidories de Medi Ambient, Educació i Promoció Econòmica, han implicat entitats cíviques, establiments comercials, famílies i la comunitat educativa.
Els objectius han estat difondre les polítiques i mesures municipals i ciutadanes adaptatives al canvi climàtic, educar vers els valors vinculats i oferir recursos a la població per facilitar l’adaptació al canvi climàtic.
El dia 16 de gener es va iniciar el programa amb una xerrada motivadora als alumnes de cicle superior de l’Escola Sobirans. A més de la xerrada, els alumnes van fer un taller experimental per entendre l’efecte del diòxid de carboni a l’atmosfera i a l’aigua de mar. Dies més tard es va fer el mateix a l’Escola Sant Martí i a l’Institut Domènec Perramon. Per tant, al voltant d’uns 500 alumnes del municipi, des de P5 fins a quart d’ESO, han fet activitats del programa als seus centres educatius.
Cal destacar que cada alumne ha portat a terme una auditoria a les seves respectives famílies, en la qual cada família ha obtingut un indicador del grau de consciència i adaptació davant l’emergència climàtica.
També s’ha de destacar que els ecodelegats de l’Institut Domènec Perramon han visitat els comerços del municipi per animar els comerciants a posar a disposició dels clients articles i mesures que ajudin a mitigar els efectes del canvi climàtic al municipi i a adaptar-se a la nova situació.
El programa també va incloure una xerrada presencial i una de virtual obertes a tothom del municipi, així com una sortida pel bosc sobre biodiversitat i canvi global que es va fer aquest passat dissabte 18 de març, on prop d’una vintena de veïns i veïnes del municipi han gaudit d’una passejada agradable pels camins i els corriols del municipi. Es va sortir a les 10 del matí a l’aparcament Bellsolell i es va pujar a la serra dels Termes per tal de tenir una bona panoràmica d’alzinars, pinedes, antigues vinyes i feixes de conreu. La baixada es va fer pel rial Pasqual i per Can Pau Bernadó. En total, es va caminar uns quatre quilòmetres, fins a la 1 del migdia.
Durant la sortida es va comentar com l’orografia, el tipus de sòl i l’activitat humana són agreujants dels efectes del canvi climàtic en els boscos del municipi (i, de fet, de tot el Maresme). Es va parlar de com alzines, sureres i pins es comporten davant la nova climatologia i de com es veuran afectats per les plagues i la sequera. També es va comentar el tema dels incendis forestals i de cap on s’ha d’encaminar la gestió forestal per tal de tenir boscos més resilients a la nova situació.
Montse Masclans Bosc, de l’Escola de Natura del Corredor, ha comentat que el canvi climàtic ja és un fet i no es pot aturar. Mës enllà de poder mitigar els efectes, el que cal és adaptació a les noves condicions climàtiques que es preveuen per casa nostra: menys pluges i estius més calurosos. Apunta que caldrà aprendre a viure gastant menys aigua i fent la vida com la fan a Andalusia, on porten segles amb estius superant els 40 graus i hi estan adaptats, fent la vida social a partir de la posta de sol, i tenit ben tancada la casa amb persianes durant el dia perquè no hi entri la calor.