Descobrim Ca la Col, agricultura ecològica feta a Arenys de Munt

La crisi generada per la pandèmia no ha frenat la producció ecològica a Catalunya. De fet, durant el 2020 es consolida la seva tendència a l’alça amb un increment de productors que aposten per aquest sector. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació n’ha donat algunes dades. Dades com per exemple que any rere any augmenta el nombre d’hectàrees de superfície certificada ecològica, el 2020 va creixer fins a les prop de 257MIL hectàrees . O l’augment d’operadors inscrits que es dediquen a aquesta producció ecològica, l’any 2020 es va tancar en prop de 4.500 productors a Catalunya. Teresa Jordà és la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

El conreu ecològic majoritari continua sent la vinya i durant el 2020 també hi ha hagut un increment de la ramaderia ecològica. Una tendència a l’alça que es veu reforçada pel canvi de sensibilitat per part de la societat. De fet, segons el departament, un 60% dels catalans consumeix ja producte ecològic i qui els consumeix setmanalment arriba al 34%. Per potenciar l’estrategia d’impuls de la producción ecològica, el departament ha anunciat que es començarà a treballar en un nou pla d’acció implicant a tots els actors i que preveu estigui llest l’1 de gener de 2023 coincidint també amb l’inici del nou marc normatiu europeu. N’hem parlat amb l’André Oliveira, de Ca la Col, una finca d’agricultura ecològica a Arenys de Munt. Ell mateix ens ha presentat el seu projecte i la seva feina. És una iniciativa que ja té uns 9 anys de vida i que es consolida i quev ol respondre a l’augment de consum de productes ecològics. Al seu entendre, menjar sa i ecològic ara sembla més una moda que una convicció de la gent. Aposta per fer pedagogia del que és l’agricultura ecològica i el que pot oferir. Ells ofereixen cistelles amb productes de temporada i reparteixen els dimarts.