Demà a les 10 del matí es fa la prova d’emergències amb missatges d’alerta a tots els mòbils del Maresme

Demà dijous 14 de setembre els telèfons mòbils dels veïns d’Arenys de Munt a les 10 del matí rebran un missatge de prova del sistema d’alertes de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. Es fa en compliment d’una directiva europea que imposa l’obligació a tots els països membres de disposar de sistemes d’alerta per situacions d’emergència greu basats en l’enviament de missatges als telèfons mòbils de la població afectada.

Aquesta prova afectarà tots els telèfons mòbils que estiguin a la zona, encara que els duguin persones que estan de pas per carretera o ferrocarril. Rebran el següent missatge de text: “PROVA D’ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. No truquis al 112, és una PROVA. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te”. El missatge s’enviarà en català, castellà i anglès.

El sistema d’enviaments massius a telèfons mòbils és molt útil, ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. Es farà servir només en els casos d’emergència greu en què l’autoritat de protecció civil hagi determinat que cal donar instruccions a la població sobre accions que ha de dur a terme, com pot ser el confinament davant d’un accident químic o unes inundacions, o bé accions que ha d’evitar fer.

El missatge arriba acompanyat d’un soroll estrident diferent de la resta de sons que emet el telèfon en rebre una trucada o missatge. Les persones que el rebin no han de trucar al 112; només cal que llegeixin el missatge abans de prémer la tecla que surti en pantalla per tal que el so finalitzi. Les persones que per raons de feina o bé per tenir una sensibilitat alta a certs sons no vulguin rebre’l hauran de posar el telèfon en mode avió o apagar-lo, tot i que hi ha alguns models de telèfon en els quals les alertes sonen encara que sigui en mode avió.

Com que l’eina de missatgeria desenvolupada per l’Estat no inclou cap sistema de verificació de la recepció del missatge, la Generalitat habilitarà, com s’ha fet en les quatre proves realitzades fins ara, una enquesta perquè els ciutadans informin de si han rebut o no el missatge, en quin idioma, de quina companyia són, etcètera. Es tracta d’una enquesta anònima que no recull cap dada.