Comunicat de l’AFA Sant Martí respecte a la problemàtica de les preinscripcions

En primer lloc volen deixar clar que el SANT MARTÍ donarà tot el seu suport i recolzament a tots els actes, mobilitzacions i reivindicacions que l’Ajuntament vulgui fer en benefici d’aconseguir la 4a línia educativa per la nostra vila.

Creuen que la preinscripció d’alumnes no hauria de ser motiu de competició. Les dues escoles públiques d’Arenys de Munt representen un servei que ofereix el poble als seus habitants. I justament per evitar aquesta polèmica abans de la pandèmia les AFA’s de les escoles, juntament amb les Direccions i l’Ajuntament ja vam demanar als Serveis Territorials, que ens poguessin atorgar una 4a línia al poble per poder garantir que les famílies poguessin escollir l’escola que millor s’adapti a les seves preferències i model educatiu. Una 4a línia que mai ha arribat.

És per aquest motiu que les AFA’s van demanar a les Direccions de les dues escoles, a l’Ajuntament i a Serveis Territorials que SI US PLAU, arribessin a un acord, on estipulessin una sèrie de requisits, per establir a quin centre aniria la 3a línia educativa cada any i així evitar les “disputes” entre escoles públiques del poble, que entenen que no porten enlloc, que no beneficia a cap escola i que només dóna peu a malentesos, especulacions i neguits de les famílies.

Aquest acord va arribar el 15 d’octubre del 2020, un acord al qual es va afegir una Addenda el 3 de març de 2022, tot just fa un any, on es feia un aclariment dels factors correctors tenint en compte la nova ràtio a P3 de 20 alumnes per grup establerta pel departament d’Educació. Diuen que aquest document va ser consensuat per les Direccions de les dues escoles, per l’Ajuntament d’Arenys de Munt i signada per la Cap d’àrea de la coordinació i planificació escolar dels Serveis Territorials del Maresme i Vallès Oriental del Departament d’Educació però que ara es troben que aquest acord que es va signar només fa un any ja no es vol complir, i ha quedat en “paper mullat”.

Des de l’AFA SANT MARTÍ demanen que es compleixi, perquè els hi dóna la sensació que tornem a estar al punt de partida. Només es posa de manifest el malestar de les famílies l’any que l’Escola Sant Martí ha de tenir les dues línies, afegeixen.

El curs anterior, el 2022-2023, les dues línies van ser assignades a l’Escola Sobirans i no pas a l’Escola Sant Martí, i les famílies que no van poder tenir plaça a la seva primera elecció van acceptar el compliment de les bases establertes i per tant, l’atzar d’un número.

És per aquest motiu i per tal de respectar totes les famílies que en d’altres ocasions han patit el mateix neguit de no poder quedar-se amb la seva primera elecció d’escola, que no entenen que no es vulgui complir aquest acord prèviament signat on s’estableixen els criteris que regulen l’assignació de l’oferta de les 40 places, és a dir, quin centre disposa de dues línies.

Creuen que l’acord s’hauria d’haver explicat molt bé a les famílies que aquest any han preinscrit als seus fills a les escoles, i, els entristeix moltíssim que hi hagi famílies que es plantegin portar els seus fills a altres centres educatius d’altres poblacions, fent que Arenys de Munt pugui perdre la tercera línia educativa.

Pensen que les dues escoles públiques d’Arenys de Munt, ofereixen una molt bona educació als infants i tot tenir projectes educatius que poden diferir en alguns punts, les dues escoles intenten educar en valors com l’amistat, el respecte, l’educació, l’empatia…respectant els ritmes d’aprenentatge de cada alumne i sent escoles inclusives, coeducadores, innovadores i compromeses.

Per tot l’exposat anteriorment, i amb la voluntat de poder reconduir aquesta situació entre escoles i municipi des de l’AFA SANT MARTÍ, creuen que seria bo que hi intervingués un servei mediació, ja sigui el de l’Ajuntament o el de l’AFFAC. Pensem que aquesta situació viscuda aquests últims dies no porta enlloc, només a un malestar generalitzat entre les comunitats educatives de les dues escoles. La seva voluntat és sumar, compartir i col·laborar.