Comencem l’any amb 368 persones aturades inscrites al SOC, 7 menys que el mes passat

Tot i que en termes d’atur el mes de gener acostuma a ser dolent, perquè el més freqüent és que pugi, enguany el nombre de persones aturades veu un descens i és el més baix per a un mes de gener des de l’any 2014. Així, doncs, les dades d’atur registrat al municipi aquest mes són molt positives, ja que el nombre de persones inscrites al SOC ha baixat tant en termes intermensuals com interanuals. Cosa que vol dir que el nombre de persones aturades és inferior, no només respecte a fa un mes sinó també a fa un any en 15 persones. Aquesta també és una dada positiva, ja que indica una recuperació de la tendència de l’atur.

La taxa d’atur d’aquest gener a Arenys de Munt és del 8,25%, inferior a la del Maresme (10,5%), la de la demarcació de Barcelona (9,28%) i la mitjana de Catalunya (9,44%).

A la resta d’àmbits del nostre entorn, la xifra de persones aturades ha augmentat respecte del mes passat, però encara és inferior respecte al gener de 2022. L’atur registrat a les Oficines de Treball a Catalunya ha pujat en 5.306 persones respecte del desembre (un 1,5%). Aquest és un mes en què a Catalunya acostuma a pujar. Aquest any la pujada ha estat similar als augments del 2019 i 2020.

Territorialment, l’atur creix a totes les demarcacions; a Girona és on més augmenta i a Barcelona on menys. Respecte de l’any 2021 l’atur és un 5,4% més baix.

Pel que fa al Maresme, l’any comença amb 21.960 persones registrades com a aturades; el col·lectiu d’edat amb un augment més fort és de les persones de 55 anys i més, amb un pes del 36,62%.

En relació amb el desembre passat, l’atur registrat ha incrementat a 19 dels 30 municipis de la comarca, ha baixat a 9 (Arenys de Munt, Cabrera de Mar, Dosrius, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Teià, Tiana i Tordera) i s’ha mantingut igual a Òrrius i Sant Andreu de Llavaneres. Respecte de l’any anterior, l’atur ha disminuït a 21 municipi i ha incrementat a 9.

Aquestes són les dades, però l’anàlisi ens l’ofereix, com cada mes, la tècnica d’ocupació d’Arenys de Munt, Mercè Vives Ballano.