Ciclistes de muntanya, excursionistes i caçadors demanen poder fer cadascú la seva activitat al bosc amb seguretat

Tot parteix arran d’un trist fet que es va produir a Argentona a finals de gener. Un ciclista va resultar ferit greu pel tret d’un caçador. Un home mataroní, resident a Vilassar de Mar, va resultar ferit per arma de foc a causa del tret accidental d’un caçador. La víctima anava en bicicleta per uns terrenys on s’estava duent a terme una cacera autoritzada. Els fets van tenir lloc al paratge anomenat Brolla de l’Abril, al veïnat de Pins, en terrenys argentonins que colinden amb el terme municipal de Cabrils. L’home, amb ferides greus, va ser traslladat en helicòpter medicalitzat a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. La seva familia ha encetat una campanya per demanar boscos segurs, i aquest diumenge organitzen una protesta des del Nou Parc Central fins a l’Ajuntament de Mataró.

La Diana, veïna d’Arenys de Munt, del club ciclista de muntanya, aficionada i federada, es va posar en contacte amb la nostra emissora per denunciar la situació i donar visibilitat al cas de l’home accidentat. A l’informatiu ha explicat que des de la pandèmia s’ha incrementat moltíssim la presència de gent al bosc, i s’ha de trobar la fórmula per conviure amb seguretat. Reconeix que les batudes s’avisen i s’anuncien però que és molt fàcil ficar-se per camins estrets o corriols on no hi ha senyalitzacions i trobar-se enmig d’una batuda sense saber-ho. Assegura que les caceres són necessàries per controlar la població d’animals salvatgesperò cal fer-ho compatible mab l’oci al bosc

Per tot plegat s’ha muntat una protesta a Mataró, amb lemes com volem un bosc segur, volem perdre’ns per la muntanya sense perdre la vida, volem correr i pedalejar pels boscos sense haver de sortir corrents, volem jugar al bosc sense que ens pilli el caçador, o volem sortir a collir bolets i poder tornar a casa a cuinar-los. En definitiva es tracta de fer compatibles els usos lúdics del bosc amb les batudes de caça, amb una nova normativa que impedeixi accidents, ja que l’actual no els evita prou si tenim en compte que es tractava d’una cacera autoritzada i igualment es va produïr aquest fet tan lamentable.

Josep Lluís Morgado Viladevall és el sogre del ciclista que va rebre el tret de bala a Argentona i és el portaveu de la familia i organitzador de la marxa d’aquest diumenge. Ha explicat a Ràdio Arenys de Munt que el seu gendre, en Francesc, no podrà tornar a caminar perquè té ferides irreversibles. L’objectiu de tota la família és que això no torni a passar mai més, però tenen clar que sino hi ha canvis, tornarà a passar segur. Per això demanen  que no es facin batudes en caps de setmana ni en dies de festes escolars. També demanen que es facin controls d’alcoholèmia als caçadors, que es crei un registre oficial d’accidents de caça, i que quan hi hagi una batuda es comuniqui amb molta antelació i es tanquin els accessos al bosc amb part del grup de caçadors que es dediqui a vigilar i no a disparar.

I com ho veuen els caçadors? Què en diuen ells? Per descomptat que no tenen cap intenció de fer mal a ningú. A l’informatiu hem parlat amb una noia, caçadora, de Calella, Neus Cardó. Ha lamentat l’accident i creu que no hauria d’haver passat. Diu que quan hi ha un accident és sempre negligència del caçador, però explica que quan estan a la muntanya estan concentrats a matar animals i quan senten un soroll o veuen un moviment, disparen, i no esperen que allà hi pugui haver una persona caminant, en bici o buscant bolets, ja que no hi hauria d’haver ningú. La solució que proposa no és caçar en dies feiners, ja que això redueix molt el nombre d’efectius, sinó que més aviat passa perquè l’administració, ja sigui local o autonòmica, posi recursos per tancar els accessos al bosc l’estona que hi hagi una batuda, ja sigui a través de vigilants voluntaris o d’agents policials.