Catalunya viu un 11 de Setembre plenament reivindicatiu i amb molta presència al carrer tant aquí al poble com a la capital malgrat la pandèmia

Dissabte, 11 de Setembre, Catalunya va viure una nova jornada de reafirmació nacional i de reivindicació independentista. En primer lloc aquí al municipi, al matí, i a la tarda a la capital, a Barcelona. Però anem per pams. Comencem el que es va viure aquí a Arenys de Munt. A les 10 es va fer l’acte d’homenatge i record als caiguts en defensa de Catalunya al davant del cementiri, amb ofrena floral. I a les 11 va començar a plaça l’acte institucional. En ell es va llegir el manifest de la Diada i es va fer la hissada de la senyera mentre l’Esbart del Centre ballava al mig de plaça una coreografia al ritme de la sardana La Santa Espina. La pujada de la senyera i la dansa es van fer coincidir en el temps i molts assistents no van veure la hissada de la bandera perquè estaven pendents de l’Esbart, i les autoritats no van poder acabar de veure el ball perquè es van haver de girar cap al màstil per veure la hissada de la senyera. Tot seguit es va cantar Els Segadors i van començar les sardanes.

Des de ràdio Arenys de Munt vam recollir les impressions dels portaveus dels partits polítics presents a la Diada. En primer lloc l’alcalde, Josep Sánchez camps, que destacava que la situació epidemiològica ha millorat i això havia animat a més gent a sortir de casa. Augura que cal lluitar per aconseguir un referèndum vinculant, molt difícil, però que sols podrà ser realitat si es persisteix en les protestes i mobilitzacions

Per part de Junts per Arenys de Munt vam parlar amb el seu portaveu, Santi Morell Capellera, abans de l’inici de l’acte. I va valorar també que es pugui anar retrobant la normalitat social a l’hora que es va mostrar d’acord amb el manifest que va llegir l’alcalde.

Qui no va estar d’acord amb el manifest de l’alcalde, per ser de caràcter independentista, va ser el PSC. La seva portaveu, Vanesa Muñoz Fernandez, va dir que els socialistes van fer una proposta de manifest alternatiu sense cap connotació política per tenir una diada sense que es parlés de política.

La CUP es va expressar en termes absolutament contraris, posant la reivindicació i la política al centre de la diada. El seu regidor, Guiu Muns Roura, va dir que està orgullós de la bona entesa entre els regidors de l’Ajuntament i del consens que s’assoleix quan mantenen converses. Mostra incertesa també en la fi de la pandèmia però espera que tot plegat pugui millorar

I per últim vam parlar amb el regidor no adscrit. Abel Coll va explicar que els darrers anys han estat durs, per la pandèmia i la repressió, i fins ara l’independentisme ha estat com en pausa, però amb la il·lusió que aviat tornarà l’efervescència al carrer i la normalitat sanitària.

I mirin com són les coses, que al matí la previsió semblava que apuntava a una tarda poc participativa a Barcelona, a la manifestació independentista convocada per l’ANC, juntament amb Omnium Cultural i l’AMI, i al final va acabar sent la manifestació més gran feta a Europa en temps de pandèmia. Es va recuperar presència al carrer i va tornar a l’essència de les mobilitzacions d’abans de la pandèmia. L’independentisme va reunir 108.000 persones segons la Guàrdia Urbana i unes 400.000 persones segons les dades de l’ANC. Una participació que ha sorprès l’organització i que converteix la Diada en una de les mobilitzacions populars més grans que s’ha vist a Europa en temps de coronavirus. D’arreu del territori han sortit 215 autobusos organitzats per l’ANC amb participants a la manifestació. Sota l’eslògan “Lluitem i guanyem la independència”, l’ANC, va voler aprofitar la Diada per reactivar l’independentisme, “exigir unitat estratègica” als partits independentistes i reivindicar l’1-O. I Així ho ha comentat Vicenç Ibañez Cardona, portaveu de l’ANC d’Arenys de Munt.