Catalunya es posa en òrbita enviant a l’espai un primer nanosatèl·lit, que es diu Enxaneta

Dissabte 20 de març, a les 07:07:12 es farà el llançament a l’espai del primer nanosatèl·lit català, l’Enxaneta. S’enlairarà des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, i es convertirà així en el primer dels nanosatèl·lits catalans a arribar a l’espai.

El nanosatèl·lit, que anirà a bord d’un coet Soiuz 2, és un CubeSat de 3 unitats que desplegarà serveis de connectivitat global d’internet de les coses a tot Catalunya. Permetrà la comunicació i l’obtenció de dades de sensors situats a tot el territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals. Això permetrà, per exemple, monitorar el cabal dels rius i les reserves d’aigua per millorar i fer més eficient la gestió de l’aigua, el seguiment i protecció de la fauna salvatge, la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots, el monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres naturals i el monitoratge de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.

El llançament d’aquest nanosatèl·lit suposa el tret de sortida de les missions satel·litals de l’Estratègia NewSpace de Catalunya. L’enlairament del coet que transportarà l'”Enxaneta” es podrà seguir en directe a través de la web www.ensposemenorbita.

 

El nanosatèl·lit es diu “Enxaneta”, un nom que han triat més de 10.000 nens i nenes que segueixen les notícies a través de l’informatiu “InfoK”, del Super3, basant-se en el fet que és molt petit i arriba molt amunt, com ho fa l’enxaneta que corona els castells.

En parlem amb el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, Ignasi Ribas.