Cap de setmana amb història, art, inscripcions al pessebre, excursió de l’Esplai i cinema al Centre

Aquest divendres a les set de la tarda, a la Sala d’Exposicions Mercè Paluzié, es presenta l’Arennios número 17. És la revista del Col·lectiu pel Museu Arxiu. Aquest any només ha sortit una revista Arennios, i hi ha diversos articles històrics. El president del Col·lectiu pel Museu Arxiu, Francesc Forn i Salvà, ha destacat dos articles. Un fet per ell mateix sobra la història de la Casa Lila, sobre la seva història real, de la família, allunyant-se dels mites paranormals i llegendes que envolten l’edificació. I l’altre és l’escrit per Elies Surroca sobre les empreses de construcció de maquinària tèxtil que hi havia a Arenys de Munt durant la postguerra.

I tot seguit es farà la presentació d’un llibre, anomenat La rajola catalana, de Josep Antoni Cerdà, historiador i arqueòleg, especialitzat en la ceràmica i les rajoles.

I dissabte dia 2 al migdia es fa una xerrada d’Amics per l’Art del Maresme. La farà Miquel Àngel Tur, llicenciat en Belles Arts, dissenyador gràfic i professor d’universitat, cicles formatius i secundària. Explicarà l’art com a ofici, una cita manllevada de Bruno Munari. Es tracta d’explicar com acostar-se a l’art des del fer. Es farà també a la sala d’Exposicions Mercè Paluzié a les 12 del migdia.

Per altra banda les inscripcions per participar al pessebre vivent de Can Jalpí es faran els dies 2 i 3 de desembre a la Plaça de l’Església, entre les 11 i dos quarts de dues. Si fa mal temps es faran al Mercat. Recordem que el pessebre es farà el dia 30 de desembre i serà solidari, perquè donarà la recaptació a la Mataró de TV3. Entrar-hi costarà 2€ als adults i 1€ els infants. I a dins hi haurà xocolata desfeta.

El pessebre estarà a l’esplanada del monument a la independència, amb els pastorets i pastoretes posats a les feixes laterals i el naixement a la barraca de l’extrem nord, amb els Reis també a aquesta zona. Si el projecte agafa força aniran agafant altres zones del Parc molt adequades per a un pessebre, com són el pont de fusta, el llac de la guingueta, o fins i tot l’estany o la zona de canyes de bambú.

Al ser el primer any que es fa, ara mateix és una incògnita saber quanta gent hi participarà i quina acceptació tindrà entre els visitants. Neix amb la voluntat, això si, de ser el pessebre del poble, i per al poble. Per això, almenys aquest primer any, es demana que tots els figurants siguin d’Arenys de Munt. I si hi ha algú de fora d’Arenys de Munt que hi vulgui participar que s’esperi a l’any vinent i aquest any simplement que vingui a veure com està muntat i com funciona.

Teresa Villalmazo i Anibal Ribero, organitzadors de l’acte, demanen la col·laboració de qui tingui eines antigues, estris d’anys enrere, i especialment la implicació de qui sàpiga fer un ofici tradicional.

Teresa Villalmazo ja era l’organitzadora del Pessebre Vivent de l’Escola Sobirans, i ara ha fet un pas més, intentant muntar un pessebre amb la implicació de tot el municipi. Cadascú s’ha de portar el vestit, i per saber com ha de ser, la imatge és molt fàcil. Les pastores, castanyeres. I els pastors, patufets.

També es demana a la gent participant que es porti fanalets o estris de llum que puguin ambientar la zona. I també mantes, esterilles i el que puguin per protegir-se del fred, sobretot dels peus. Però l’avantatge que tindran les figures és que no se’ls demana que estiguin immòbils i estàtiques com si fossin figures de fang de mida humana. Podran moure’s, fer rotllana, interpretar les escenes, i també berenar.

Això pel que fa referència a pastorets i pastoretes, però al pessebre hi ha figures protagonistes clares, com són el naixement, l’angelet, els tres reis, el caganer… figures que tenen un nom propi i que ja estan adjudicades per part dels organitzadors. Però que ningú pateixi perquè en un pessebre hi ha molta feina a fer per part del poble ras.

El dissabte dia 23 de desembre, una setmana abans de fer-se el pessebre, hi haurà un assaig general al Parc de Can Jalpí.

Per la seva banda l’Esplai continua realitzant i organitzant diferents activitats. Dissabte faran la sortida a Tarragona. Carme Bigorra ha explicat que faran ruta per la ciutat amb l’autocar i baixaran al Serrallo per visitar el Museu. Passejaran pel barri, dinaran i tornaran cap a casa. Bigorra explica que la sortida al Serrallo és interessant tant si ja hi has estat alguna vegada com si no hi has anat mai. Qui s’hi vulgui apuntar cal que vagi a l’Esplai de la Gent Gran els dimarts i dijous al matí i la resta de dies a la tarda. O dir-ho a la Pili del bar que ho anotarà.

I l’endemà, diumenge dia 3, la Penya Barcelonista d’Arenys de Munt organitza un dinar popular per celebrar el seu 55è aniversari. Fa aproximadament un mes parlàvem d’una altra qüestió amb Miquel Lladó Umbert, president de la Penya, i ja ens avançava que tenien la intenció d’organitzar un dinar popular abans que finalitzés l’any. Doncs bé, aquest dinar es farà el dia 3 de desembre. Miquel Lladó, ha explicat que un aniversari sempre és bo celebrar-lo, encara que sigui d’una manera més popular que la celebració que es va fer fa 5 anys amb el 50è aniversari. El dinar serà una arrossada, i la voluntat és que hi pugui anar tothom, tant membres de la penya com gent que no ho sigui.

La Penya ha optat per fer un dinar a preus populars per tal que pugui anar-hi el màxim de gent possible.

I diumenge també hi ha doble sessió de cinema al Centre. Primer cinema familiar, i després cicle Gaudí. La primera sessió és a les 5 de la tarda de diumenge. Es diu Operació Pare Noel. Explica que en William, de 10 anys, viu en una enorme mansió amb els seus pares milionaris, gairebé sempre absents. Acostumat a tenir-ho tot, demana un regal molt particular per aquest Nadal: el mateix Pare Noel en persona. Un film nadalenc carregat d’aventures sorprenents, emocions i molta, molta neu! Per aquests dies de finals d’any on aprofitem per parar i tenir en compte el valor de la família i els éssers estimats.

Recomanada a partir de 5 anys, i cal portar el passaport CineXic el dia de la projecció, i la gent del Centre hi posarà el gomet del mes de desembre. Aquest n’és el trailer

I després, a dos quarts de set, es projecte Un cel de plom, dins el Cicle Gaudí. En aquest cas explica que l’any 1945, amb l’alliberament dels camps nazis, Neus Català, jove republicana feminista, torna a França després d’haver estat empresonada per l’exèrcit alemany. Mentre recupera la seva vida en llibertat, rememora els fets viscuts un any abans, quan amb un grup de dones va sabotejar la fàbrica de producció de bales on els nazis les feien treballar, a Txecoslovàquia. Van ser conegudes com El Comando de les Gandules. Però la veritable resistència de la Neus Català tot just acaba de començar: la lluita per la memòria.