El 27 d’abril de 1947 va ser un dia de festa grossa a Montserrat per l’entronització de la imatge de la Moreneta en el seu nou tron de plata. Ara fa 75 anys, Montserrat es va vestir de festa en una diada que no va tindre només una dimensió religiosa, sinó que va ser també un acte d’afirmació catalanista, un esdeveniment que la dictadura no va poder evitar.
Varen ser milers els catalans que aquell dia ompliren Montserrat per a assistir a la missa, presidida per l’arquebisbe de Tarragona i a la processó amb la imatge de la Moreneta fins al seu tron, ofrenat pels catalans per subscripció popular. A més, per primera vegada després de la guerra civil, la nostra llengua va ressonar de nou, gràcies a la campanya endegada per la comissió Abat Oliba, encarregada de preparar aquesta festa. La comissió distribuí en català les circulars, edità nombroses estampes i envià milers de cartes per a encoratjar el país a participar en aquest homenatge a la Moreneta, un homenatge que es convertí també en un acte d’afirmació catalanista i de reconciliació nacional.
El 26 d’abril, vigília de la gran festa, van ser milers i milers els catalans que, a peu o amb diversos Mitjans, van pujar a la santa muntanya per a participar aquella nit en la Vetlla de Santa Maria, reprenent-se així aquesta celebració que a l’edat mitjana acollia els pelegrins que a la nit vetllaven la Mare de Déu, com ho mostra el Llibre Vermell de Montserrat que conté els cants que, en segles passats, els pelegrins cantaven a les vetlles a Santa Maria.
I al nostre municipi justament ahir també es va fer la tradicional missa en honor a la Moreneta. Normalment es fa el dia 27 però aquest any s’ha avançat i es va fer ahir, a la vigília. Qui ens pot explicar la celebració d’ahir i la dimensió espiritual de la Mare de Deu de Montserrat és Mossèn Joan Soler. Ha explicat com va anar la celebració d’ahir i ha comentat l’espiritualitat que desperta la Moreneta entre els catalans.
I avui, dia 27 d’abril del 2022, es commemora que aquell 27 d’abril de 1947 “Catalunya va pujar a Montserrat”, com diu alguna crònica de l’època. Per això des del Santuari de Santa Maria de Montserrat es pretén aquest any 2022 arribar a tot Catalunya per mitjà de la devoció popular que reflecteixen les imatges, els altars i les capelles que la Moreneta té arreu del país. Per això, es convida a commemorar aquest fet com un homenatge a aquella generació que va fer possible aquella represa religiosa i social, a fi de renovar els vincles amb el Santuari, i els lligams de fraternitat dels catalans.
I a Arenys de Munt qui simbolitza aquests llaços, podríem dir, és Teresa Missé Colomer, organitzadora de la Romeria a Montserrat. Ha explicat que hi ha llista d’espera amb gent que vol pujar a Montserrat i encara no té cel·la disponible, ja que hi ha un altre grup molt nombrós de pelegrins que hi volen pujar les mateixes dates i han reservat la immensa majoria dels allotjaments.