Avui es commemora el Dia de l’Orgull LGBTI

Avui dimarts 28 de juny és el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI i Arenys de Munt es vol sumar a la celebració i reconeixement de les persones, entitats i associacions que lluiten per la conquesta dels drets i les llibertats de les persones LGBTI.

Socialment portem un llarg recorregut en el compromís pel reconeixement dels drets de les persones LGBTI, i són grans avenços; tot i això, encara queda molta feina per fer. El moviment LGBTI promou la unió de la lluita feminista, antiracista, de classe i LGBTI, i amb aquest objectiu s’identifiquen com els colors de totes les lluites. És per aquest motiu que avui podem veure el monument a la Puntaire de la Plaça Catalunya lluint els colors d’aquesta lluita. I també hi ha un seguit d’actes. A 2/4 de 8 del vespre, davant l’Ajuntament, es llegirà el manifest a càrrec de l’entitat Amunt LGBTI. Seguidament, podrem gaudir de l’actuació de l’Aula de Música amb Elia García Cervera i Arnau Gurri Ruiz. I, per finalitzar, hi ha haurà el ball de la Irene Esteves Tortosa i la Meritxell Calafell Tortosa.

El Dia Internacional de l’Alliberament LGBTIQ+, o també conegut  com a dia de l’orgull gai o simplement orgull gai (en anglès, gay pride) és una sèrie d’esdeveniments que cada any els col·lectius LGBTI+ celebren de forma pública per a instar per la tolerància i la igualtat de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals, queer i altres orientacions sexuals o identitats de gènere socialment marginades i oprimides. Per bé que “gai” fa referència a homes, aquesta dona cabuda a tot el col·lectius no heterosexuals i no cisgènere. La festa té lloc entorn del 28 de juny o bé el primer dissabte posterior a aquest, data en què es commemoren els aldarulls de Stonewall que van tenir lloc a Nova York el 1969 i que es considera que marquen l’inici de l’alliberament homosexual.

Daniel Banegas Sedano, membre d’Amunt LGBTI, ha comentat que la reivindicació va començar ja ahir, quan l’entitat va ser present a l’acte institucional de la Generalitat. Ha explicat que el col·lectiu no para de crèier i diversificar-se. I mentre hi hagi persones discriminades la lluita no pot parar. Banegas diu que no es pot permetre ni una sola agressió verbal ni física violenta i que cal avergonyir a les persones que discriminin altres persones per raó de la seva orientació sexual. Això no va sols en detriment del col·lectiu LGBTI, sinó uqe és un mal per a tota la societat. Assegura que no es pot permetre que hi hagi persones que expressin odi de manera pública i gratuïta sense cap conseqüència.