Amb l’entrada en funcionament del nou contracte de recollida porta a porta d’Arenys de Munt, avui dia 1 de febrer s’inicien una sèrie de canvis a la recollida selectiva per tal de seguir millorant-la al nostre poble i, sobretot, ajudar a millorar el medi ambient. Els serveis més destacats i que milloren el dia a dia de la recollida selectiva d’Arenys de Munt en el porta a porta són la nova recollida orgànica tots els dijous de l’any. Aquest servei complementa el que es feia fins ara només a la temporada d’estiu. Això implica que l’orgànica es pot treure tot l’any quatre dies a la setmana (dimarts, dijous, divendres i diumenge). Es recomana treure l’orgànica amb cubell, sobretot els dijous, per tal que l’empresa que fa el servei de recollida pugui identificar més bé les dues fraccions dels dijous (orgànica i envasos). Ho comenta el regidor de Medi Ambient, Jordi Maimí Girbal
Per altra banda tambñe hi ha una ampliació a dos dies de la recollida de voluminosos. La recollida dels voluminosos ara serà els dimarts i dijous. Es recorda que aquest servei és amb cita prèvia trucant a l’empresa, al telèfon 900402033. Escoltem al regidor
Hi ha també un nou servei de deixalleria mòbil l’últim dissabte de cada mes. Aquest servei es realitzarà al costat de la font de l’Eixample amb un camió de la deixalleria mòbil de l’empresa l’últim dissabte de cada mes de 9 a 13 h.
I més novetats. Hi haurà una recollida especial de paper i cartró el dia de Reis (6 de gener). Hi haurà una recollida de reforç del paper i cartró més la fracció que toqui aquell dia.
El nou contracte aporta també una millora en el buidatge de les papereres del poble tots els dies de la setmana. També es demana que els fumadors llencin les burilles als espais que tenen expressament dissenyats aquests nous models de paperera.
També es recorda que les escombraries s’han de treure de 8 a 10 de la nit. Excepcionalment, els dies 24 i 31 de desembre l’horari per treure les deixalles és d’una a tres de la tarda.
Com sempre, i això no ha canviat, es recomana treure l’orgànica amb el cubell i bosses compostables, el cartró en bosses de paper o caixes de cartró i els envasos en bosses grogues per diferenciar-ho d’altres fraccions. Totes aquestes recomanacions són per millorar en la tria de les diferents fraccions i disminuir els impropis de cada fracció, i així seguir millorant amb la recollida selectiva d’Arenys de Munt, que ja es fa prou bé i que ha situat arenys de munt a la medalla de plata al podi dels que millor recullen la brossa
Amb l’entrada en funcionament del nou contracte de recollida selectiva, justament avui, dia de febrer, també s’inicia un nou servei de recollida de fracció vegetal el primer i tercer dimecres de cada mes. Per fer-ne ús cal que prèviament es recullin les saques homologades a l’Oficina d’Atenció a la Vila i trucar a l’empresa que gestiona la recollida de les restes vegetals.
Per sol·licitar el servei, cal posar-se en contacte amb l’empresa Arca, que és la que s’encarrega del servei de recollida, i d’aquesta manera poder-lo programar. El telèfon de contacte és el 900402033. La recollida de resta vegetal està programada per al primer i tercer dimecres de cada mes de 12 a 18 h, amb prèvia trucada a l’empresa per confirmar la recollida.
És important complir de manera correcta amb la programació, ja que, si no es treu la saca homologada, amb un màxim dues per recollida, o si no es fa en el dia sol·licitat, el volum que ocupa la saca al carrer fa que un veí o veïna en surti perjudicat. Per això és del tot necessari contactar amb l’empresa que porta a terme el servei per concretar la data.
En resum, per tal d’utilitzar el servei cal seguir els següents passos i consells. Primer recollir les dues boses homologades a l’OAV indicant les dades personals. Després trucar al telèfon 900402033 per concretar el dimecres de recollida, indicant “Recollida de fracció verda”, nom, telèfon i adreça. Tercer, dipositar les saques homologades el matí de la recollida a la porta de casa, sempre vigilant que no molestin el pas de vianants o vehicles. A les saques s’hi poden posar restes de plantes, fulles, gespa i pinassa, sense terra, i no s’hi pot dipositar poda, troncs, pedres, testos ni restes de runa; només restes vegetals. Així ho explica la veu del regidor Jordi Maimí, de Medi Ambient
Des de l’àrea de Medi ambient ja han anunciat que és un servei que es prestarà tot l’any, però que s’ha de fer bé. I si algú no compleix aquestes normes no li aniran a recollir restes vegetals. L’Ajuntament considera que és un bon servei que comporta un seguit de beneficis mediambientals i, per aquest motiu, d’acord amb la demanda rebuda, el servei es realitza tots els mesos de l’any, i anima tots els veïns i veïnes d’Arenys de Munt que generin residus vegetals a utilitzar-lo i fer-ne un bon ús. Ara bé, com dius, qui no ho faci bé serà penalitzat. No es recolliran les restes que estiguin fora de les saques homologades ni les saques que no continguin restes vegetals. Si es fa mal ús del servei, es deixarà de prestar al veí que en faci mal ús. És un servei només per a particulars. Les empreses de jardineria han de portar les restes a la deixalleria. Les restes de tales d’arbres no es poden recollir amb aquest servei; s’han de dur a la deixalleria o a plantes homologades.
I per què és important la recollida de la fracció vegetal? Doncs s’ha de tenir clar que la fracció vegetal (gespa, fulles, flors, herba, restes de poda, etc.) no és un residu sinó un recurs. Amb aquest servei, el que recollim té un valor. La fracció vegetal de mida petita (gespa, fulles, flors, herba) es valoritza a la planta de compostatge per obtenir compost (adob). El que es vol aconseguir és tornar la matèria orgànica a la natura: el cicle tancat de la fracció vegetal. Per això, i és molt important, cal que tot el que es reculli sigui fracció vegetal, ja que la presència de residus no orgànics dificulta i encareix el procés i empitjora la qualitat del compost.