Arenys de Munt reduirà al màxim l’ús d’aigua en neteja, reg, al sortidor i al llac de Can Jalpí, per la situació de sequera

Arenys de Munt és un dels municipis on cal aplicar restriccions d’aigua en els usos urbans. N’hi ha unes quantes, que afecten sobretot a l’ús d’aigua per part dels serveis municipals i per a grans usos d’aigua en la ciutadania, però de moment no afecten a l’ús familiar i comú de l’aigua. en breu entrarem en l’Escenari d’alerta per sequera, ja que el nostre municipi forma part de la unitat d’explotació 13-Embassament Ter-Llobregat.   

La primera restricció es refereix al volum màxim d’aigua per habitant i dia. No es pot gastar més de 250 litres per habitant i dia a Arenys de Munt. Ara estem al voltant dels 110 l/hab i dia.

Només es poden omplir piscines per evitar que quedin seques per l’evaporació o l’aigua estancada es faci malbé. També es permet omplir les piscines de nova construcción, les d’escoles o les petites, per bany d’infants.

Només es poden regar jardins i zones verdes a la nit, entre les 8 del vespre i 8 del matí. Quan plou és obvi que no es pot ni cal regar. I a les cases particulars només es pot regar dos cops per setmana. Les cases número parell poden reghar dimecres i dissabte. Les imparells dijous i diumenge.

Si heu de rentar el cotxe, només es permet fer-ho en llocs especialitzats on tinguin sistema de reutilització d’aigua. Si vols rentar el cotxe a casa només pot fregar els vidres, miralls, retrovisors, matricules… i s’ha de fer amb esponja i una galleda. El que es pot rentar amb normalitat són autocars i camions de transport de bestiar, camions de menjar, ambulàncies, cotxes mèdics i camions de brossa. Sempre gastant la mínima aigua posible al netejar-los.

No es poden omplir fonts ornamentals, tot i que no en tenim gaires, al poble. Només es poden mantenir els llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, amb la mínima aigua possible.

En neteja de carrers i mobiliari urbà es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments i façanes utilitzant mànegues d’aigua.Si que es pot fregar amb fregona, esponja i galleda.

A les granges només es pot gastar l’aigua necessària per donar de beure als animals i netejar-los, així com per netejar les gàbies.

L’alcalde accidental, Àngel Castillo Vallcorba, ha explicat que la ciutadania no patirà de moment talls d’aigua, però es demana sentit comú i gastar la mínima aigua possible. L’administració si uqe té obligacions per complir. Ahir mateix es va decidir retallar l’ús de baldeig d’aigua per netejar carrers. Si es fa serà amb aigua freàtica de pous, mai aigua de boca, i gastant la mínima. ha augurat que alguns carrers aixecaran pols, ja que no estaran regats, i això pot provocar molèsties. Per sort no és estiu i la situació no serà tan complicada. Castillo ha explicat que es pararà el sortidor d’aigua de Can Jalpí per evitar evaporació de l’aigua. El llac es deixarà que es vagi assecant. Mentre les bombes de filtratge puguin, l’aigua es filtarà. Però un cop el nivell baixi per sota del que necessiten les filtradores, es buidarà del tot per assecar-lo. Castillo espera que no arribin restriccions d’aigua, que plogui, que nevi al Pirineu, i es puguin reomplir els pantans, ja que si no, tindrem un estiu molt complicat el 2023.