La Diputació de Barcelona ha concedit 200.000€ a Arenys de Munt per la Restauració i rehabilitació de la coberta de la masia Mas Talleda, una de les dues edificacions de Can Globus. La regidora d’Urbanisme, M. Argelés Gros, ha explicatq ue la masia està en mal estat i tenen un projecte per estabilitzar-la i refer la teulada. Valora amb satisfacció que s’hagi aconseguit el màxim del que es podia obtenir amb la subvenció, i ha apuntat que el primer pas és evitar que la masia s’ensorri, ja que és un BCIL (Bé Cultural d’Interés Local), i més endavant ja es decidirà l’ús que se li donarà a la masia
La subvenció que rebrà Arenys de Munt és una part dels 25 milions d’euros per a la restauració de 180 edificis patrimonials de 147 municipis barcelonins pel període 2022-2024, dins el programa d’ajuts a la restauració i millora d’edificacions que la Diputació de Barcelona ha posat en marxa pel període 2022-2024 dotat amb 25.120.913 euros. L’impacte del programa sobre el territori superarà els 54 milions d’euros en inversió, gràcies al cofinançament dels municipis amb més població. El 95% de les intervencions, supervisades pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) permetran l’ús d’aquests edificis d’alt valor patrimonial garantint-ne la seva preservació com també el seu ús actiu.
La Diputació de Barcelona ha aprovat, aquest mes de febrer, l’ampliació del Programa sectorial de rehabilitació i millora d’edificis, edificacions i jaciments arqueològics fins arribar als 25 milions d’euros. L’augment permet, d’una banda, incrementar els ajuts ja concedits i, de l’altra, concedir-ne de nous; amb l’objectiu d’impulsar la rehabilitació, la reforma i la millora dels edificis, equipaments i béns locals amb valors patrimonials.
La majoria d’actuacions incloses en el programa ho són en edificis singulars d’alt valor patrimonial i prop de la meitat incideixen en castells, palaus, elements defensius, esglésies, monestirs, ponts i aqüeductes. La categoria de jaciments arqueològics té 23 intervencions subvencionades, la majoria de les quals inclouen rutes i projectes d’explotació. El programa de millora i rehabilitació del patrimoni històric i cultural atén municipis de totes comarques barcelonines, a través de les sol·licituds dels seus ajuntaments o dels seus consells comarcals. La comarca que aplega més intervencions és Osona, seguida de l’Alt Penedès i el Berguedà.
Els 25 milions d’euros pressupostats en el programa suposaran una inversió real de 54 milions d’euros, ja que un dels principals criteris de valoració ha estat la possibilitat de cofinançament dels projectes segons el nombre d’habitants. D’aquesta manera, els municipis més petits (menys de 1.000 habitants) han pogut optar a la subvenció sense cap cofinançament; mentre que els de menys de 5.000 habitants n’ha pogut aportar fins a un 10%, els de menys de 20.000 habitants, que és el nostre cas, fins a un 20%, els de menys de 50.000 fins a un 30% i els de més de 50.000 fins a un 40%. Els ajuntaments i els consells comarcals cofinancen el 77% de les actuacions subvencionades.