Arenys de Munt manté les Tres Flors d’Honor al certamen Viles Florides, tot i l’estat dels escocells i la sequera a Can Jalpí

El Maresme és la comarca que té més representació al projecte Viles Florides, promogut per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya i avalat per l’Agència Catalana de Turisme. 22 dels 30 municipis aposten per la transformació de l’espai públic a partir d’espais verds urbans, que aglutinen un total de 63 Flors d’Honor. Malgrat de Mar és el municipi que més en té, amb un total de quatre; la majoria de municipis de la comarca tenen entre dues i tres Flors d’Honor. Arenys de Munt en té tres.

El regidor d’Espai Públic, Àngel Castillo Vallcorba, ha explicat que no es van desplaçar fins a Andorra per rebre les Flors d’Honor, però les agraeixen i les valoren. Tot i això, ha fet autocrítica i ha reconegut que, ara mateix, hi ha zones enjardinades del municipi uqe no presenten el seu millor estat. Es referia, per exemple, al Parc de Can jalpí, molt sec ja que no s’hi pot regar per culpa de la sequera i tampoc plou prou com per estar verd. I també ha fet referència als escocells de la Riera. Ha comentat que fa molts anys que s’està buscant una solució idònia per als escocells però encara no s’ha trobat la manera definitiva. Apunta que cada escocell és diferent i el que funciona a un no li va bé a un altre, per la zona, la mida o les característiques pròpies. Assenyala que la gespa entre arbres és el que funciona millor, però reconeix que no té la vareta màgica per saber què fer amb els escocells. Aposta per la funcionalitat més que per l’estètica.

A la cerimònia d’entrega de les Flors d’Honor d’enguany, que es va fer a Andorra, dues localitats del Maresme han rebut mencions especials. Una d’elles és Cabrera de Mar, que ha rebut el premi a la Millor Rotonda Florida de Catalunya i Andorra per la rotonda de la Barca. L’altra és Premià de Mar, que ha estat reconeguda amb la menció especial “Plantes com a elements de protecció contra la contaminació atmosfèrica” ja que, segons expliquen des del projecte Viles Florides, “és la primera població de menys de trenta mil habitants en realitzar un estudi de contaminació atmosfèrica i potenciar i promoure l’ús de l’arbrat i del verd urbà com una de les estratègies per millorar la qualitat de l’aire, amb propostes concretes i quantificades per cadascun dels barris del municipi”.

La iniciativa de Viles Florides vol mostrar i posar en valor la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, mobiliari urbà i espais lúdics que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. No només té en compte que siguin espais agradables, sinó també valors com la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida dels veïns, l’estat i conservació del mobiliari urbà, la presència de parcs infantils, la conscienciació social envers les polítiques de sostenibilitat mediambiental o el desenvolupament de les economies locals a través de l’atractiu dels jardins i parcs urbans.

Es tracta d’un moviment obert a tothom, on no només poden participar-hi els municipis, sinó també qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds, buscant també la implicació ciutadana.

Aquesta és l’entrevista al regidor d’Espai Públic, Àngel Castillo Vallcorba, emesa a l’informatiu d’avui