Arenys de Munt està ara mateix en risc alt de rebrot, quan arrenca la sisena onada de Covid-19

L’entrada de la nova variant ómicron pot canviar molts escenaris, o no. De moment, els viròlegs estan a l’expectativa. El virus està circulant molt lliurement i mutant més en països amb menys vacunació. Però de moment no hi ha motius mèdics suficients per a tanta alarma, diuen. 

Diu el doctor Oriol Mitjà, d’Arenys de Munt, que la variant #Omicron no son bones noticies, però no és clar que tingui potencial per desplaçar la Delta, ni que sigui més resistent. Si fós més resistent podria generar una nova onada, però és poc probable que causi gran mortalitat perquè ja tenim tots certa protecció. I la doctora sud-africana que va ser la primera d’alertar de la presència d’una nova variant de la Covid assegura que, fins ara, els casos detectats són lleus i no justificarien “el pànic generat”  tot i que especifica que encara és aviat per treure conclusions i que la situació pot canviar en les pròximes setmanes. Diu que veu exagerat el rebombori causat per la nova variant als mitjans de comunicació de tot el món, “que no es correspon al quadre clínic”. I no justifica, al seu parer “que se’ns prohibeixi viatjar i es bloquegi Sud-àfrica”:

El govern demana que tothom extremi la prudència amb els dinars i sopars d’empresa de les pròximes setmanes. Els contagis de coronavirus augmenten i les festes de Nadal són a tocar.

El conseller ha demanat molta cura en àpats familiars, però també en el context de l’empresa, en “aperitius i trobades de Nadal” i ha considerat que, malgrat que es tingui la pauta completa, un test d’antígens “no sobra mai”. Ha especificat que, fins i tot entre els mateixos equips dels hospitals, “ja se’ls ha demanat que no es faci sopar de Nadal perquè si hi hagués un brot, tindríem un problema seriós”, ha dit el Conseller. La comunitat científica té la vista posada en el pont de la Puríssima per si té un efecte accelerador de contagis, tal com ja va passar el Nadal de l’any passat. Ara, a Catalunya, tenim el doble de contagis que fa 15 dies. Les últimes dades epidemiològiques que fan referència a dissabte indiquen gairebé 1.600 positius detectats a Catalunya.

Pel que fa al certificat Covid, el govern valora avui dilluns quan pot tornar a ser obligatori per entrar a bars, restaurants i gimnasos després de la suspensió temporal pel col·lapse informàtic. El conseller Argimon ha defensat la mesura, no tant per incentivar la vacunació, sinó per controlar la pandèmia.

A l’espai de “La meva Salut”, ja s’hi han registrat 10 milions de descàrregues. Només dissabte, se’n van generar més de 400.000. Però també s’ha detectat que un 34% d’usuaris havien duplicat la descàrrega i algunes persones n’havien baixat entre 10 i 50 exemplars. Una persona se l’havia baixat fins a 300 vegades. En aquest context, si els contagis augmenten més, llocs com el cinema podrien ser un entorn on aplicar el certificat Covid, o també al teatre, on no hi ha distàncies.

Diuen que el quid de la qüestió és saber on es focalitzaran els esforços” a partir d’ara: La tercera dosi de la vacuna “és molt important en majors de 60 anys i en personal sanitari. Ajuda molt, sobre el paper, a reduir la transmissió comunitària. Però ara s’està “analitzant quina és la millor estratègia a nivell poblacional: si posar terceres dosis a més gent o bé vacunar els infants, cosa que podria frenar la transmissió comunitària.

 

Hem parlat de tot plegat amb la regidora de Sanitat de l’Ajuntament, Mari Àngels Gros Argelés