Arenys de Munt demostra un cop més la seva solidaritat en una nova donació de sang

La campanya de donació de sang que es va fer diumenge i dilluns a Arenys de Munt ha aconseguit 77 donacions efectives, dues de les quals eren de donants nous. També es van fer 9 intents de donació, és a dir, de persones que van oferir-se a donar sang però no ho van poder fer per algun motiu mèdic. Així mateix es van fer també 13 donacions de plasma. Una campanya que es va desenvolupar amb normalitat malgrat la situació meteorológica de dilluns a la tarda i un petit problema a la màquina de plasma va reduir lleugerament el nombre de donants.

El 2020 es van fer a Catalunya 260.000 donacions de sang, plasma i plaquetes. Unes xifres que han estat molt semblants a l’any anterior, tenint en compte les dificultats de l’any 2020. S’han pogut atendre totes les necessitats dels hospitals, incloses les transfusions a malalts de Covid-19.

Exacte, des del Banc de sang i Teixits de Catalunya destaquen la magnífica resposta dels donants durant la pandèmia, que ha permès atendre tots els malalts dels hospitals, inclosos els ingressats per Covid-19, que en el pic de la primera onada van rebre el 15% de les transfusions de sang, al voltant de 8.000 bosses. En els moments més difícils de la pandèmia i amb més restriccions de mobilitat, els donants van omplir el 100% de les lliteres disponibles a hospitals i campanyes per ajudar els malalts dels hospitals.

Des de l’inici de la pandèmia, les universitats catalanes van passar a la formació a distància. Això ha fet que durant tot l’any es van poder fer campanyes de donació als campus universitaris, un fet que es pot observar de forma clara en el número de donants de 18 a 24 anys, unes 4.000 donacions menys de gent jove.

El 2020 també serà recordat per ser el primer any que s’ha instaurat la cita prèvia per donar sang. L’adaptació dels donants ha estat molt positiva, conscients de la necessitat de reservar hora a les campanyes i hospitals per garantir les mesures de seguretat i evitar aglomeracions.

A més, aquest 2020 hi ha hagut 22.379 persones que van donar sang per primera vegada, un fet especialment rellevant per les dificultats i canvis que ha patit la donació de sang.

Ho hem comentat tot plegat amb  Sílvia Delgado, responsable de les donacions del banc de sang al Maresme.