Aquesta nit arriba la Flama del Canigó per encendre la foguera, i donar peu a ballar la dansa i sardanes, menjar coca i anar de revetlla a l’Eixample

Aquesta nit és la Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc, la Nit de les Bruixes o la Nit del Ros i se celebra arreu dels Països Catalans, així com en diferents indrets del món, durant la nit entre el 23 i 24 de juny. El dia de Sant Joan és el 24 de juny, però la revetlla de Sant Joan se celebra la nit del 23. És una nit màgica en què se celebra el solstici d’estiu, amb dos dies de retard. És una festa amb elements i costums molt marcats i simbòlics: el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de sant Joan, les cançons, el ball o els guarniments.

És la nit més curta, la porta de l’any… i ningú ho ha explicat ni cantat millor que Jaume Sisa…

Mirarem les flames del foc de sant Joan, gràcies a l’arribada de la Flama del Canigó. Serà aquest vespre, i ho ha explicat la regidora Tònia Vila Paituví. L’estrcutura de la festa no canvia, però si els protagonistes. La baixaran tots els clubs esportius que han aconseguit èxits aquesta temporada. Llegirà el manifest l’entitat que va iniciar la baixada de la flama, el col·lectiu La Barretina, un grup que es deixa així fa 50 anys. També hi haurà coca per a tothom que en vulgui

I també recordeu que els membres de les primeres expedicions que van a anar a buscar la flama al cim del Canigó organitzen una exposició per celebrar els 50 anys de la Flama del Canigó a Arenys de Munt. Des del 1974 fins aquest any Arenys de Munt ha celebrat aquesta tradició que va néixer al nostre poble gràcies a Joaquim Missé i al grup de joves Barretina, del Centre Moral. Al llarg d’aquests 49 anys han estat diverses les entitats i persones que han encès la foguera amb la Flama del Canigó i precisament és això el que es recull en aquesta exposició.

I seguidament la revetlla que des de fa una bona colla d’anys organitza la gent de la Breda de l’Eixample. José Abril ha explicat que hi haurà unes 200 persones al sopar, i que els petards es podran tirar de forma segura i exclusivament al reservat del pàrquing de Can Globus.

I evidentment, no es podria entendre una revetlla de Sant Joan sense el seu tradicional menjar… les tradicionals de coques. Hem parlat amb la Pastisseria l’Obrador perquè allá en saben molt, d’això, de coques… Hem pogut parlar amb Iolanda Moré, propietària de l’Obrador, que ens ha comentat que són dies de molta feina. Tant és així, que hi ha alguna varietat que no han pogut continuar fent des d’ahir a la tarda perquè no els hi donava temps. La previsió és que, en total, es venguin unes 800 coques.

I dins d’aquestes 800 coques hi trobem diferents varietats. La més repetida serà, un any més, la de fruita seguida de ben a prop de la de fruita i crema.

 I acabem de tancar l’informació sobre aquesta nit amb un recordatori breu. Avui divendres 23 de juny, la recollida selectiva s’avançarà respecte a l’horari habitual. Recordem que cal treure ara les escombraries, eh. Des de fa mitja horeta que ja es pot treure, i fins les 3 de la tarda, que és quan s’inicia l’operatiu de recollida. Avui es pot treure la fracció orgànica, que és el que toca segons el calendari setmanal.