Aquest dissabte la delegació catalana de l’associació MoviEndo fa un acte a Arenys de Mar per visibilitzar la malaltia de l’endometriosi

És una malaltia que afecta aproximadament un 15% de les dones en edat fèrtil i consisteix en el creixement de teixit endometrial fora de la cavitat uterina, formant quists, nòduls o implants de teixit endometrial que es poden localitzar a la pelvis i també a la bufeta, i provocar problemes miccionals (dolor, infeccions recurrents…) i al sistema renal (dolor a l’hora de defecar, obstruccions intestinals, etc.).

El temps de mitjana del diagnòstic és de nou anys i pot provocar dolor, astènia (fatiga crònica), disparèunia (dolor durant o després de les relacions sexuals), síndrome miccional, trastorns intestinals i infertilitat, entre d’altres, el qual disminueix la qualitat de vida de les afectades. Es considera la primera malaltia ginecològica que pateixen les dones, ja que supera el càncer de mama, tot i que encara se’n desconeixen les causes i la curació.

De tot plegat se’n parlarà aquest dissabte al Calisay d’Arenys de Mar. Sota el títol de “Tens mal de regla? Saps què és l’endometriosi?”, amb la participació i organització de la delegació Catalunya de MoviEndo, és ad ir, l’associació de persones amb endometriosi, adenomiosi, dolor crònic i patologies relacionades. La lideren Mei Bayerri Roig, d’Arenys de Munt, i Cristina Iglesias Rabascall, d’Arenys de Mar. Com a sanitaris hi intervindran el doctor Francisco Carmona, director Científic i de Cirurgia de la Clínica Ginecològica Women’s. Cap de Ginecologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, i la Doctora Laura Arranz, doctora en alimentació i nutrició, farmacèutica i dietista-nutricionista.

Es fa a les set del vespre del dia 8 d’octubre. Mei Bayerri Roig ha explicat que la voluntatés fer properament també aquest acte a Arenys de Munt, ja que la seva idea és deixar ben clar a les noies i dones que la regla no ha de fer mal, que si s’han de prendre un paracetamol cada vegada que la tenen és millor que es posin en mans d’un metge. El diagnòstic d’aquesta malaltia és essencial per millorar la qualitat de vida de l’afectada, i com més aviat arribi el diagnòstic més aviat es podrà tractar.