Aquest cap de setmana es torna a fer el Gran Recapte, organitzat pel Banc d’Aliments

És una campanya clau per aquesta entitat. Amb 13 edicions celebrades, des de l’any 2009, el Gran Recapte s’ha consolidat com una de les grans fites solidàries de Catalunya, guanyant-se l’estima i el suport de la ciutadania. Els gairebé 5 milions d’aliments que s’aconsegueixen, permeten proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de 3 mesos.

Enguany se celebrarà la 14ª edició en un format mixt, torna la recollida física d’aliments i la participació activa del voluntariat. Divendres i dissabte, 25 i 26 de novembre, hi ha la recollida física d’aliments a diferents supermercats i mercats de tot Catalunya. S’hi afegirà el diumenge 27 en aquells establiments que estiguin oberts.

I des del 25 de novembre fins al 6 de desembre està obert el temps de donacions monetàries a la línia de caixa dels establiments i al web www.granrecapte.com

L’objectiu de la campanya és informar i sensibilitzar a la ciutadania de Catalunya sobre la realitat de la pobresa alimentària en el nostre entorn, per afavorir la donació d’aliments i, alhora, promoure una col·laboració continuada amb els Bancs dels Aliments al llarg de l’any. El Gran Recapte 2021 va recollir a Catalunya més de tres milions i mig d’euros que van ser traduïts a aliments gràcies a les més de 8 mil persones voluntàries presents a més de 3.000 punts de recollida. Necessiten oli, llet i conserves (peix i verdures). Son aliments que no els arriben a través de la lluita contra el malbaratament alimentari.

L’any 2021 els Bancs dels Aliments de Catalunya van distribuir més de 33 milions de quilos d’aliments que, a través de 674 entitats, van fer arribar a 255 mil persones mensualment. Segons IDESCAT, la taxa de pobresa de la població de Catalunya és del 25,9 %.

Els Bancs dels Aliments catalans es troben en una situació delicada arran de l’actual context d’inflació. El preu dels aliments bàsics ha anat incrementant al llarg de l’any, fins a situar la inflació interanual el mes d’agost, en un 10,2 % a Catalunya; si ens centrem en la partida d’Aliments i Begudes no alcohòliques, l’increment de preus és del 13,8 %. Alguns dels productes que han patit les majors pujades de preus han estat els bàsics com l’oli de llavors, oli d’oliva, la llet, els ous, les farines o els aliments infantils. Això ha desajustat el pressupost dels Bancs dels Aliments i consegüentment, s’ha hagut de readaptar la quantitat d’aliments distribuïts per persona i mes.

D’altra banda, la progressiva pèrdua de poder adquisitiu per part de les famílies els aboca a una major inseguretat a l’hora de garantir l’accés a una alimentació saludable. Una campanya com el Gran Recapte és essencial perquè els Bancs dels Aliments puguin omplir el rebost i tenir assegurada la distribució, els propers mesos, de productes tan necessaris com la llet, l’oli o les conserves de peix i verdures.

Xavi Gonzalez, de Càritas d’Arenys de Munt, ho ha comentat a una entrevista emesa a l’informatiu d’avui