Aquest any hi haurà moltes roses per Sant Jordi, gairebé totes vingudes de fora, però no seran pas més cares que anys enrere

El Sant Jordi 2022 aspira a recuperar la normalitat de la festa perquè ja no hi haurà restriccions. El dia del llibre i la rosa cau en dissabte i els llibreters i floristes confien que serà una jornada “molt participativa” en què les vendes tornin a nivells d’abans de la pandèmia. D’entrada ja sabem, però, que els floristes professionals no estan contents amb la nova normalitat del Sant Jordi 2022. Després de dues edicions sense venda amateur de roses als carrers, l’Ajuntament de Barcelona, per exemple, ha tornat a obrir la veda i qualsevol particular pot sol·licitar gratis un espai per posar una parada de flors a la via pública el 23 d’abril. Al nostre poble, recordem, tenen permís per vendre roses les entitats sense ànim de lucre però no persones a títol individual. L’any passat hi va haver una menor oferta de roses que va generar cues de més d’una hora a moltes botigues i alguns catalans es van arribar a quedar sense roses per manca d’estoc. Malgrat això el gremi assegura que donar ara llum verda total a qualsevol particular és “un error” i generarà “una massificació descontrolada” i una “pèrdua de qualitat”. Els floristes agremiats es queixen de la competència deslleial que els suposen les parades no professionals, perquè no hi ha control que eviti “irregularitats laborals i fiscals”. Per això a Arenys de Munt sols s’ha autoritzat la venda a floristes i a entitats sense ànim de lucre, però no a particulars. Diguem que s’ha optat per un terme mig.

Aquesta qüestió no afecta al gran mercat de la flor i planta català, el que tenim a Vilassar de Mar, ja que per a ells, com més gent pugui vendre roses al carrer millor. Agnès Céspedes, del Departament de Comunicació del Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya. Ha explicat contenta que per fi es recupera la normalitat de Sant Jordi, amb múltiples parades al carrer, de particulars, entitats i floristeries, cosa que garantirà roses per a tothom. L’any passat, ha dit, les floristeries van fer curt en la previsió de venda de roses i al migdia ja no en tenien, per manca de previsió, no perquè no hi haguessin roses. Aquest any n’hi haurà més de sis milions, però al ser dissabte, les vendes baixen un petit percentatge ja que es deixen de regalar roses a empreses i en l’àmbit laboral. Céspedes també ha tranquil·litzat a la ciutadania. És cert que la pràctica totalitat de roses serna produïdes fora de Catalunya, però no seran més cares que anys enrere. N’hi haurà de 3€ en amunt, com sempre. Fins al que cadascú es vulgui gastar. I la pràctica totalitat també serà rosa vermella, deixant un petit espai a altres varietats i colors. Aquest anyn ‘han fet una de groga i blava, els colors de la bandera ucraïnesa.