Aquest 2020 tindrem de nou una explosió de papallones d’eruga peluda del suro malgrat els tractaments per reduir-la

Aquests dies ha començat una actuació a diferents boscos del Maresme, la Selva i el Vallès Oriental per frenar l’expansió de l’eruga peluda del suro, que els darrers anys ha omplert els pobles d’aquesta zona, com Arenys de Munt, de nombroses papallones marronoses. Actualment estem immersos en un dels pics poblacionals d’aquesta plaga, que dura entre 4 i 5 anys. Feia 20 anys que no se’n vivia cap a Catalunya, però ja l’any 2018 es van detectar focus inicials d’un atac important i l’any passat es van començar a fer tractaments aeris per intentar frenar i controlar la plaga.

Aquest 2020 també s’ha començat a fer tractaments aeris, que són l’únic mètode de control viable a escala forestal i permeten millorar l’estat fitosanitari de l’arbrat. A Arenys de Munt l’àrea on s’actuarà és entre la zona nord de Sobirans i el turó de Montalt. Ho explica el regidor de Medi Ambient, Jordi Maimí.

Els treballs, evidentment, es realitzaran seguint tota la normativa vigent en el moment en relació amb les mesures per prevenir l’expansió del covid i garantint les mesures de seguretat. L’objectiu dels tractamets no és eradicar la plaga, sinó disminuir la intensitat i extensió de seva afectació i contribuir a ajudar a l’equilibri natural de la plaga, disminuint els importants danys que es produeixen, principalment sobre els suros i les alzines.