Abans d’ahir van venir a Arenys de Munt tres membres del jurat de Viles Florides

La seva finalitat era fer la tradicional avaluació de l’enjardinament del poble. Viles Florides és un rànquing que s’actualitza cada any, on es classifiquen els municipis participants segons com de bonics tenen els seus parcs i jardins. Els millors reben la Flor d’Or i la resta reben entre una i cinc Flors d’Honor. Arenys de Munt en té tres, de moment, perquè durant el 2022 encara no s’ha donat el rànquing; tot just s’estan fent les avaluacions.

El regidor de Medi Ambient, Jordi Maimí i Girbal, va acompanyar els tres representants de l’associació a visitar places, com la de Lluís Companys, i el parc de Can Jalpí, on van poder veure les accions de manteniment que s’han anat fent per mantenir en bones condicions la zona de bambús, l’arbre de Gernika i les lletres d’Arenys de Munt que hi ha just sortint de l’autopista. Els membres del jurat van puntuar els espais i les sensacions són bones en vistes a poder mantenir les tres Flors d’Honor que actualment té concedides el municipi. Maimí ha reconegut que la pandèmia, sobretot l’any 2020, va fer alentir el ritme de posada a punt de parcs i jardins, però a poc a poc s’està actuant per tornar a tenir els espais en bones condicions i estèticament agradables.

Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya, que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya i Andorra a través d’espais verds urbans i enjardinats. Aquest moviment vol mostrar i posar en valor la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, mobiliari urbà i espais lúdics que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament, paisatge urbà i millora de la qualitat de vida dels seus habitants. Un jurat especialitzat format per professionals dels sectors del viverisme, la jardineria, el paisatgisme, el mobiliari urbà i altres àmbits relacionats és l’encarregat de certificar i renovar anualment aquests distintius. La Flor d’Honor –n’hi ha d’una a cinc– és allò que els certifica com a municipis florits. Actualment a Catalunya hi ha 137 municipis distingits com a Vila Florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà.