A la farmàcia Mias d’Arenys de Munt també volen vendre tests d’antígens sense recepta mèdica

Les farmàcies reclamen que es desbloquegi la venda de tests d’antígens sense recepta. El govern espanyol preveu donar-hi el vistiplau d’aquí poques setmanes, tres mesos després d’anunciar que autoritzaria la venda d’autotests sense prescripció mèdica. A Catalunya hi ha més de 3.200 farmàcies que des de fa mesos reclamen un paper més actiu en la lluita contra la pandèmia. A part de poder vendre lliurament els testos, demanen també poder fer-los i registrar els diagnòstics, com ja es fa en altres països. Penseu que estem a l’estiu, època de vacances i encara en pandèmia. Moltes persones es fan proves perquè han estat en contacte amb un positiu, perquè necessiten viatjar o perquè els seus infants han d’anar de colònies i els demanen com a garantia que no tinguin Covid. Això passa en plena cinquena onada i amb els centres d’atenció primària desbordats. Des de fa unes setmanes, a més dels CAP i els laboratoris professionals, els tests d’antígens també es troben a algunes farmàcies. Són tests d’autodiagnòstic, un mètode fàcil, ràpid, còmode de fer a casa i econòmic: val entre 7 i 15 euros. Ara per ara, el preu no està regulat ni té IVA.

Les receptes per comprar un test d’antigen no són habituals. Qui porta recepta habitualment és perquè l’hi ha fet un metge privat o bé un professional de confiança, de manera que molts tests s’acaben quedant sense vendre, tot i que cada cop hi ha més demanda. Des del Col·legi de Farmacèutics reclamen que es desbloquegi la possibilitat de dispensar els tests sense recepta, com ja contempla l’esborrany d’un reial decret que porta al calaix del Ministeri de Sanitat des de principis de maig. Segons el Ministeri de Sanitat, ara, la previsió és autoritzar la venda d’aquests tests ràpids, sense recepta, en poques setmanes; una previsió, però, que arriba dos mesos després d’anunciar que ho faria.

Ara per ara, fer-se un autotest de farmàcia pot servir només a títol informatiu, en cap cas se n’obté un certificat. Aquesta funció de moment està restringida a laboratoris professionals que acumulen cues al carrer en plenes vacances, malgrat el preu que cobren per cada prova i que alguns han apujat les últimes setmanes. De tot plegat n’ha parlat Mireia Mias, de la Farmàcia Mias d’Arenys de Munt.