Prop de 40.000 estudiants catalans han començat avui dimarts, fins divendres, les proves de la selectivitat. Són uns examens que tornen a estar marcats per les mesures de prevenció per la pandèmia. Es manté el calendari de quatre dies, i es torna a multiplicar el nombre de tribunals i municipis on es fan per evitar aglomeracions i desplaçaments. Pràcticament es repeteix el dispositiu de l’any passat, quan les proves es van endarrerir al juliol. S’han habilitat 225 tribunals repartits entre 62 municipis i aquest any, a diferència de l’any passat, els estudiants no es poden treure la mascareta en cap moment. Els estudiants que s’hi presenten es poden qualificar de generació Covid, perquè van acabar primer de batxillerat en confinament i han fet segon semipresencialment. Si alguna persona té Covid o està confinada, no podrà fer l’examen. El tribunal d’incidències ordinari es reunirà d’aquí 10 dies i estudiarà cas per cas per oferir-los una alternativa i garantirà que ningú perdi la convocatòria.
Malgrat aquestes dificultats, 8 de cada 10 estudiants de tot Catalunya, uns 32.000, han obtingut aquest any el títol de batxillerat, que els permet presentar-se a les proves que es fan fins divendres. Els 8.000 restants s’hi presenten per lliure perquè van acabar el batxillerat en anys anteriors i busquen millorar nota o procedeixen de cicles formatius de grau superior. Els estudiants s’han d’examinar d’una fase general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i d’una específica, voluntària i que serveix per pujar nota. En la fase general, s’examinen de Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castellana i Literatura, Llengua Estrangera i Història; i d’una matèria a escollir entre les matèries comunes d’opció del batxillerat. En concret, poden escollir entre Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques i Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials. . En la fase específica, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que trien entre 22 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcula la nota d’admissió, que pot arribar fins als 14 punts. Els alumnes que obtinguin un cinc de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d’accés a la universitat. En aquest càlcul, la nota de batxillerat val un 60%, mentre que la fase general val un 40%, sempre que l’alumne obtingui una qualificació mínima de 4 en la mitjana dels cinc exàmens que integren la fase general. El resultat de la selectivitat es podrà consultar a partir del 25 de juny al Portal d’Accés a la Universitat.
Per saber quants estudiants d’Arenys de Munt fan la selectivitat, parlem amb el director de l’Institut Domenec Perramon, Joan Duran
També hem parlat amb una alumna que està fent la selectivitat. Ella estudia a Arenys de Mar però és col·laboradora de la casa, de Ràdio Arenys de Munt, des de fa uns anys. És una de les sardines a muntanya. És l’Elsa Mena Sánchez. Quan hi hem parlat ja havia fet l’examen de castellà. Ella ja haurà acabat tots els examens el dia 10, i va tranquil·la perquè no necessita nota per entrar a la universitat.